Internettechnologie

Hoe werkt het internet

Arpanet

HCC Dagen
Utrecht
November 2001
drs. Michiel Leenaars
Internet Society Nederland (ISOC.nl)

 

ISOC Nederland

Michiel Leenaars

Michiel Leenaars <michiel@staff.isoc.nl>
Internet Society Nederland

Een korte geschiedenis van het internet

Het internet is voortgekomen uit een project van het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten in de jaren zestig. De bedoeling was om computers voor onderzoek aan elkaar te koppelen. Later werd daarbij bedacht dat een dergelijk gedecentraliseerd communicatienetwerk voor computers zou kunnen blijven werken ook als bepaalde delen plat zouden komen te liggen. Het project werd ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) genoemd.

In 1969 werden de eerste computers gekoppeld onder supervisie van Len Kleinrock (UCLA). Op een computerconferentie in 1968 werd de betreffende computer door leverancier Honeywell bewerkt met stevige hamers om de zware kwaliteit te demonstreren.

 

Uit ARPA-net groeit internet

kaart Andere netwerken, met name in de hoek van wetenschap en de onderzoekswereld - waar veel contractonderzoek voor het leger gebeurde) - namen de uiterst robuuste TCP/IP-technologie over van ARPANET. TCP/IP maakte het door haar wereldwijd unieke adressering mogelijk om al die netwerken eenvoudig aan elkaar te koppelen. Dit netwerk van netwerken wordt al gauw het Internet genoemd.

2001 - 425 miljoen gebruikers zijn gemiddeld bijna tien uur per maand online

 

 

Hoe ziet dat netwerk er dan uit

 

Ingezoomd op een detail

Meer visualiseringen op
http://www.cybergeography.org. Op 28 november 2001 is Rob Kitchin, een van de belangrijke mensen achter deze site in Nederland op The Next Net

 

Internet governance

Wie maakt de dienst uit op internet?

De architecten van het internet

Internet Society (ISOC)

Internet Society (ISOC) is een vereniging van duizenden internetprofessionals uit ruim 170 landen, waaronder een belangrijk deel van diegenen die aan de basis stonden van het ontstaan van het internet. ISOC is in 1992 opgericht op instigatie van internetpioniers Vinton G. Cerf en Jon Postel. ISOC is de moederorganisatie achter internationale organen als IETF, IAB, en IANA. ISOC staat juridisch gezien garant voor het publiek gebruik van internet, als formeel eigenaar van de internetstandaarden.

http://isoc.org, http://isoc.nl

Internet Engineering Task Force (IETF)

IETF is een grote, open internationale gemeenschap van netwerkontwerpers, - operators, - leveranciers en -onderzoekers die zich bezig houden met de evolutie van de internetarchitectuur en de soepele werking van het internet. Deelname staat open voor alle geïnteresseerden. IETF wordt aangestuurd door de Internet Architecture Board (IAB) en Internet Engineering Steering Group (IESG). Standaarden worden gepubliceerd als RFC's (Requests for Comment).

http://ieft.org

World Wide Web Consortium (W3C)

World Wide Web Consortium (W3C) is een samenwerkingsverband van een aantal universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven dat werkt aan technische standaarden voor het informatieruimte op internet die we het web noemen. W3C produceert standaarden (Recommendations) voor webtechnologie, zoals (X)HTML, XML, SVG en CSS.

http://w3.org

Institute of Electrical and Electronics Engineers

IEEE bestaat sinds 1884 en is verantwoordelijk voor de meeste (hardware)standaarden op het gebied van telecommunicatie, computers en lokale netwerken. IEEE heeft meer dan 330.000 leden in 150 landen.

http://www.ieee.org

Overige internationale organisaties

ITU (1865)

International Telecommunications Union is een verdragsorganisatie van de Verenigde Naties, en is daarmee de oudste standaardenorganisatie in de telecommunicatie.

ISO (1947)

International Organization for Standardization (ISO) is een wereldwijde federatie van nationale standaardenlichamen uit zo'n 140 landen.

Internet governance

Wie maakt de dienst uit op internet?

Operationeel: wie houdt het internet in de lucht

Internet Assigned Names Authority (IANA)

Internet Assigned Names Authority (IANA) is de boekhouder van het internet. IANA registreert de vele unieke parameters en protocolwaarden die noodzakelijk zijn voor het huidige en toekomstige gebruik van het internet, van unieke poortnummers, MIME-types tot de registratie van nieuwe karaktersets. Vroeger werden deze als RFC's uitgegeven, nu wordt alles via de website van IANA vrijgegeven.

http://www.iana.org

'Regional Internet Registries'

De wereld is verdeeld in drie blokken, die ieder een eigen RIR hebben. De RIR zijn ondernemingen zonder winstdoelstelling, verantwoordelijk voor het verdelen van de IP-ranges aan providers.

Dit zijn ook de leden van zg. Address Supporting Organization (ASO) van ICANN.

Domeinnamen (sinds 1983)

Domeinnamen in Nederland

Nederland was het eerste land buiten de VS waar, op 25 april 1986, officieel een top level domeinnaam werd gedelegeerd (aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam, het Europese knooppunt binnen de toenmalige Internet-wereld. Nu worden de domeinnamen beheert door SIDN.

 

 

Carriers en IAP's

Beide worden ook wel aangeduid als Internet Service Providers of ISP's.

Internet governance

Wie maakt de dienst uit op internet?

Belastingen en overheidstoezicht op internet

Internet governance

Wie maakt de dienst uit op internet?

Juridische aspecten van internet

Juridische aspecten van internet (2)

Een aantal interessante cases

Oorlogsvoering en spionage via internet

Amerikaanse overheid

Oorlogsvoering en spionage onttrekken zich vanzelfsprekend aan het recht

Oorlogsvoering en spionage via internet (2)

Wat kan iedereen doen?

Wie zijn in Nederland de belangrijkste partijen

Bij de Nederlandse overheid:

Gebundeld in Nationaal Actieprogramma Elektronische Snelwegen (NAP), waar ook het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in deelnemen.

Interessante lopende projecten:

Belangrijkste Nederlandse organisaties:

De belangrijke Europese organisaties TERENA en RIPE/NCC zijn ook in Nederland gevestigd.

Samenvatting

Nog vragen? Geen tijd hier, stel ze bij ISOC.nl (tegenover uitgang van het theater)

Na deze sprongen door ruimte en tijd hoop ik dat u iets meer weet over het internet.

Meer informatie

Vragen? Mail michiel@staff.isoc.nl.