Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 

Zie de SELF Project website: http://selfproject.eu

Het SELF Onderwijsplatform

Kennisdelen over Vrije Software en Open Standaarden

Project gefinancierd door de Europese Commissie (Zesde Kader Programma)
Projectleider: Wouter Tebbens (ISOC.NL)
e-mail: w.tebbens @ staff.isoc.nl
__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Science, Education and Learning in Freedom

SELF is een internationaal project dat een platform biedt voor het gezamenlijk delen en ontwikkelen van onderwijs- en trainingsmateriaal over Vrije Software en Open Standaarden.

Vrije Software

In tegenstelling tot private software kan Vrije Software vrij gebruikt, bestudeerd, gecopieerd, gemodificeerd en verspreid worden. Vrije Software biedt de vrijheid om te leren en te onderwijzen zonder private beperkingen – de basisvereiste van de ontwikkelde mens in de informatiemaatschappij. Open Standaarden en de mogelijkheid om data uit te wisselen en informatie en kennis te delen zijn essentieel voor kosteneffectieve, flexibele en transparante ondersteuning van overheids- en bedrijfsprocessen.

Achtergrond

Vrije Software toepassingen zijn beschikbaar op alle terreinen en verkrijgbaar via vele bronnen. Echter, om ze te gebruiken, moet je eerst weten van het bestaan ervan en met het praktische nut bekend zijn. Daarnaast wordt het huidige gebrek aan technische ondersteuning genoemd als reden van uitstel danwel afstel van de adoptie van Vrije Software applicaties. De lange-termijn technologische verandering van private naar Vrije Software gebeurt alleen door te investeren in onderwijs en training. Het SELF Platform creëert bewustzijn omtrent de voordelen van het gebruik van Vrije Software en biedt onderwijs- en trainingsmateralen om te leren hoe Vrije Software toegepast kan worden.

Het SELF Platform is

  1. een kennisbank met vrije onderwijs- en trainingsmaterialen over Vrije Software en Open Standaarden
  2. een omgeving voor de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe materialen.


Geïnspireerd door Wikipedia biedt het SELF Platform de materialen in verschillende talen en formaten. Het SELF Platform is ook een centrale plaats voor de evaluatie, adoptie, creatie and vertaling van deze materialen. Uiteindelijk is het SELF Platform een instrument om inspanningen van communities en professionals te verenigen zodat deze ten goede komen aan de samenleving in het algemeen.

De SELF Community

Het SELF Platform is een community van belanghebbende partijen, die verbonden zijn met onderwijs- en trainingsmateriaal over Vrije Software en Open Standaarden. Dit betekent dat het SELF Platform in het bijzonder gericht is op universiteiten, scholen, trainingsorganisaties, Vrije Software communities, software bedrijven, uitgeverijen en overheidsinstellingen. Alle geïnteresseerden worden aangemoedigd deel te nemen aan het productieproces en de resultaten te gebruiken.

De gebruikers van het platform kunnen samen hun materiaal verbeteren, terwijl ze expertise, prestige of erkenning binnen de community verkrijgen. Tegelijkertijd helpt hun deelname het aanwezige materiaal en de kwaliteit ervan te verbeteren en wordt de community versterkt. Het community model van het SELF Platform verzekert een win-win situatie voor diegenen die hun inspanningen op het platform delen en de resultaten gebruiken.

Organisatie

Het SELF Platform is geïnitieerd door een internationaal consortium van drie universiteiten en vier non-profit organisaties in Europa, Azie en Latijns-Amerika. Zij werken nauw samen om communities en kennis bij elkaar te brengen. Daarnaast bevorderen zij de bewustwording en dragen op die manier bij aan het verkrijgen van een kritische massa voor het gebruik van Vrije Software en Open Standaarden.

Initiële set-up

De Europese Commissie ondersteunt het SELF Project om het platform op te zetten en het eerste materiaal te produceren. Daarnaast wordt hulp van lokale overheden verwacht voor localisatie, verspreiding en specifieke activiteiten. Eenmaal opgezet komt het platform ten goede aan alle participanten die de resultaten dan ook vrij kunnen gebruiken. Het streven is met de initiële publieke middelen een sneeuwbaleffect teweeg te brengen.

Werk mee!

Om het uiteindelijke doel te bereiken is het belangrijk dat veel organisaties, bedrijven en individuen deelnemen aan het SELF Platform. Wij zijn altijd op zoek naar mensen met uiteenlopende kwaliteiten in bijvoorbeeld training, techniek, distributie en media. Daarnaast willen we graag praten met Vrije-Software-minnende bedrijven en organisaties over sponsoring of samenwerking om tot onze bredere ambities te komen. Er zijn veel verschillende activiteiten die gedaan kunnen worden en waaraan je kunt deel nemen, van vrij simpele zaken tot meer ambitieuze. Als je kunt en wilt helpen, bezoek dan onze website en word lid van een van de mailinglijsten. Of stuur een mail naar self @ selfproject.eu. Voor meer informatie zie de SELF Project website: http://selfproject.eu.


European Union

This project is funded by the European Commission, Information Society Technologies, with 978.000 €. Contract Nº 34595, project name SELF, Science, Education and Learning in Freedom.

European Commission - Information Society