Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC 

Internet Society

Internet Society Internet Society is de internationale organisatie voor globale samenwerking en coordinatie voor het internet en gerelateerde technologieen en toepassingen. Internet Society is een vereniging die in 170 landen vierenveertigduizend internetprofessionals samenbrengt, waaronder een belangrijk deel van diegenen die aan de basis stonden van het ontstaan van het internet. ISOC is in 1992 opgericht op instigatie van internetpioniers Vinton G. Cerf en (wijlen) Jon Postel.

Over de organisatie

Wereldwijd is ISOC toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling en verspreiding van het internet. ISOC is de moederorganisatie achter internationale organen als IETF, IAB en IRTF. In Nederland brengt ISOC.nl zo'n 1000 individuele leden samen uit onder meer de internetsector, het bedrijfsleven, de overheid, consumentenorganisaties, de not-for-profit-sector, de techniek en het financiële, juridische en academische veld. Daarnaast wordt ISOC.nl financieel en inhoudelijk gesteund door een groot aantal Nederlandse bedrijven en instellingen.

De Internet Society werkt door middel van regionale en lokale afdelingen ('chapters'), een internationale Raad van Toezicht, een aantal standaard- en administratieve onderdelen, commissies en een groot aantal vrijwilligers. Belangrijke activiteiten zijn de internationale Networking Conferences en Network Training Workshops.

Het internationale secretariaat wordt aangestuurd door de president/CEO van ISOC, ondersteund door een aantal kaderleden (officers). In Nederland staat het bureau onder leiding van de directeur van ISOC Nederland.

Chapters

ISOC is opgedeeld in afdelingen ofwel 'chapters'. Via de afdelingen kun je persoonlijker betrokken raken bij de toekomst van internet in de eigen regio. De focus van een afdeling ligt sterker bij lokale en regionale onderwerpen, maar heeft door de bundeling van krachten en bepaalde interesses wel de mogelijkheid om effectiever onderwerpen aan te dragen bij de internationale ISOC-gemeenschap. Er zijn afdelingen van ISOC over de hele wereld.

Chapter Wiki

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht (Board of Trustees) wordt geleid door een voorzitter, en bestaat uit een groep van eminente personen uit alle delen van de wereld - waarvan sommigen van fundamenteel belang waren bij het ontstaan en de ontwikkeling van verschillende componenten van het internet en de achterliggende technologiëen.

NGO

Internet Society (ISOC) is officieel erkend als Non-Gouvernementele Organisatie (NGO) in operationele relaties door UNESCO (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization). Deze erkenning en contacten helpen ISOC om haar doelstellingen, te werken aan wereldwijde toegang tot informatie voor eenieder.

Deelorganisaties

Er zijn een aantal grensoverschrijdende expert- of werkgroepen. Enkele van de gebieden waar deze iSIGS (of international Special Interest Groups) zich mee bezig houden zijn internationale wet- en regelgeving, democratie op het internet en toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Daarnaast is ISOC de moederorganisatie achter een aantal internationale standaardorganen en beleidsorganen.

Contact

In Nederland opereert een zeer actieve afdeling van ISOC. We nodigen u uit contact op te nemen met het bureau van ISOC Nederland. Zij kunnen u verder helpen of in contact brengen met de juiste mensen, indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie over (bepaalde onderdelen van) ISOC.

meer.