Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC 

The Internet Society Do

Intelligent agents

Woensdag 26 september organiseerden we de eerste Internet Society Do van het seizoen 2001/2002. Chris van Aart gaf een interessante introductie over de mogelijkheden van intelligent agents. Daarnaast demonstreerde hij een prototype agent systeem voor het automatiseren van transacties tussen reisagentschappen en touroperators. De presentatie die hij hield is nu ook online beschikbaar.

Op woensdag 31 oktober zal er een tweede sessie zijn over Intelligent Agents, - Re: Intelligent Agents - waarbij het onderwerp voor een selecte groep van deelnemers veel dieper uitgewerkt zal worden.

Download de presentatie van Chris van Aart

ISOC.nl organiseert tweemaandelijk onder de noemer Society Do een bijeenkomst waarop je andere leden van ISOC.nl kunt ontmoeten, opgezet rondom een interessant thema. Vanaf 18.00 's avonds ben je van harte welkom op deze Society Do's die meestal plaatvinden in het hoofdkwartier van ISOC.nl in Zoetermeer.

Als je aanwezig wilt zijn op een volgende Internet Society Do, kijk dan op de site naar de datum en meldt je aan! Je kunt ook een mailtje sturen naar bureau@isoc.nl. Introducé(e)s zijn welkom!

Informatie

Wanneer: Woensdag 26 september 2001
Waar: ISOC.nl, Bleiswijkseweg 37e, 2712 PB Zoetermeer (routebeschrijving)
Zaal open: 18:00 uur
Kosten: gratis voor ISOC-leden en hun relaties

Intelligent agents

Een intelligent agent is een stuk software dat zelfstandig (zonder bemoeienis van anderen) taken kan uitvoeren. Meerdere intelligent agents kunnen samenwerken met andere agents, programma’s en gebruikers door middel van interactie. Hierbij kunnen intelligent agents verschillende capaciteiten of specialismen hebben. In de jaren zeventig dacht men al aan systemen die geheel afzonderlijk van elkaar gebouwd werden maar die toch met elkaar konden samenwerken door het onderling uitwisselen van berichten. Dit gebeurde toen in een nog onbekende tak van de informatica: de gedistribueerde kunstmatige intelligentie. Halverwege de negentiger jaren werd deze theorie nieuw leven ingeblazen door onder andere het Massachusets Institute of Technology (MIT) en de universiteiten van Londen en Stanford. Deze theorie is wat we nu kennen als agent technologie.

Het domein van agent technologie kan opgesplitst worden in twee gebieden, namelijk zelfstandige interface/informatie-agents en multi-agent systemen. Een zelfstandige interface/informatie-agent is een stuk software dat in staat is om zelfstandig (zonder dat anderen zich ermee bemoeien) taken uit te voeren om een bepaald doel te bereiken. Voor gebruikers kunnen intelligent agents hun dienst bewijzen als digitale assistenten. Voorbeelden van zelfstandige agents zijn: agents op het Web, persoonlijke assistenten en digitale onderwijzers. Een multi-agent systeem of agency is een verzameling agents die met elkaarsamenwerken om zo een gezamenlijk doel te bereiken.

Elke agent heeft één of meerdere specialismen en gebruikt technieken uit de kunstmatige intelligentie om zijn specialisme uit te voeren. Een agent is bijvoorbeeld gebouwd met een regelgebaseerde kennisbank of met een neuraal netwerk. Samenwerking wordt gerealiseerd door agents in een organisatie te plaatsen waarin elke agent een bepaalde rol vervult. Een voorbeeld hiervan is een manager-agent die een aantal worker-agents aanstuurt.

Informatie over de spreker

Chris van Aart is afgestudeerd kennistechnoloog. Van Aart heeft bij bedrijven gewerkt die zich richten op applicaties gebaseerd op kunstmatige intelligentie, zoals Bolesian. Daar heeft hij zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van intelligent agents. Op dit moment is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam waar hij promotie onderzoek doet met als onderwerp agent organisaties. Daarnaast heeft hij begin dit jaar samen met twee partners het bedrijf Acklin opgericht dat zich richt op het ontwikkelen van software oplossingen met behulp van intelligent agents.

 

 

 

Terug naar agenda ISOC Nederland