Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC 

W3C NL & ISOC.nl Masterclasses

Masterclass Semantic Web

Het logo van W3C-NLHet logo van ISOC.nl

"The Semantic Web is an extension of the current web in which information is given well-defined meaning, better enabling computers and people to work in cooperation." -- Tim Berners-Lee, James Hendler, Ora Lassila, The Semantic Web

W3C NL en ISOC.nl organiseerden deze Masterclass over “The Semantic Web en Web Accessibility” op 27 juni 2001. Deze Masterclasses zijn het resultaat van het samenwerkingsverband tussen W3C NL en ISOC.nl en hebben tot doel om zonder winstoogmerk kennis over nieuw ontwikkelde technologie en toepassingen te verspreiden in Nederland. Specialisten uit binnen- en buitenland brengen u up-to-date bij de belangrijkste issues en ontwikkelingen op webgebied. De bijeenkomst vond op 27 juni 2001 in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag plaats.

Het Semantic Web is de volgende generatie van het web zoals we dat nu kennen, waarin via technieken als RDF, DAML en OIL structuur is aangebracht in de inhoud van web-pagina's. Daarmee gaat ontsluiten van informatie over van presentatie naar begrip. Tim Berners-Lee (directeur W3C en de man die in 1989 aan de basis stond van het World Wide Web) zei onlangs in Scientific American dat als het Semantic Web op de juiste wijze ontwikkeld is, het de mens kan assisteren in de evolutie van haar kennis. Berners Lee is een van de drijvende krachten achter de ontwikkelingen van het Semantic Web binnen W3C en daarbuiten.

We hadden die middag twee bijzondere sprekers: Charles McCathieNevile (W3C Team, Australië) en Frank van Harmelen (Hoogleraar AI, VU Amsterdam). Charles McCathieNevile houdt zich binnen W3C bezig met de ontwikkeling van richtlijnen en protocollen voor Web Accessibility. Frank van Harmelen is hoogleraar aan de Faculteit Exacte Wetenschappen van de VU en doet o.m. onderzoek naar het Semantic Web. Zijn interesse gaat voornamelijk uit naar op kennis gebaseerde systemen en het gebruik hiervan ter verrijking van het Web.

Na een welkomstwoord van Frank Roos (W3C NL) gaf McCathieNevile een inleiding over het Symantic Web. Frank van Harmelen vervolgde de workshop met een presentatie over de opkomende Semantic Web technologie en ging daarbij ondermeer in op DAML en OIL. Na de koffiepauze pakte McCathieNevile de draad weer op met een Case Study over Semantic Web en Accessibility. Hierna werd afgesloten met een korte discussie en een borrel.

 

 

 

 

Naar overzichtsagenda