Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC 

Gastcollege Erasmus Universiteit

Collegereeks Divergence between Governments and Governance


17 september 2001

The governance of cyberspace

dr. J. van Wijk (Erasmus Universiteit Rotterdam)
drs. M.A.G.J. Leenaars (senior beleidsmedewerker Internet Society Nederland)

"One hears a great deal of talk about 'regulating the internet'. For everyone's sake, let's hope it remains just that - talk. If an action is illegal offline, it's illegal online as well" (Michael Armstrong, CEO van AT&T, 2000).

Armstrong is niet de enige die er zo over denkt. De afwijzing van internet governance roept echter nogal wat problemen op omdat wetgeving per land enorm kan verschillen. Alle activiteiten op het Internet zijn dus altijd wel ergens verboden of toegestaan. De vraag is dus niet zozeer ůf het Internet gereguleerd moet worden, maar hoe en in hoeverre dat moet gebeuren. In het college zullen we vooral ingaan op de domeinregistratiesystemen en de controversiŽle rol van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

In de tweede helft zal drs. Michiel Leenaars van Internet Society Nederland (ISOC.nl) ingaan op de invloed van de internetarchitectuur en de operationele inrichting van het internet. Andere vragen die aan de orde komen zijn onder meer op welke wijze Nederlandse ondernemingen, de overheid, en niet-governementele organisaties invloed kunnen uitoefenen op de toekomst van het Internet. Welke regulering is realistisch? Hebben Nederlanders nog wel enige invloed op het beheer van het Internet, of is de nationale identiteit geheel overbodig geworden?

De inhoud van deze presentatie staat online

Literatuur

Cathrine L. Mann, Sue E. Eckert & Sarah Cleeland Knight (2000) Global Electronic Commerce: A Policy Primer. Institute for International Economics, Washington, DC. Chapter 8: 'Governments in the International Arena', pp.143-172.

 

 

 

 

Naar overzichtsagenda