Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 

IETF Masterclasses

Het logo van IETFHet logo van ISOC.nl

The road to optical networking
7 februari 2002

Download nu de lezing van Cees de Laat:
[ Powerpoint - 5.7 Mb]

Tijdens deze bijeenkomst op 7 februari 2002 gaf dr.ir. Cees de Laat (Hoofddocent Informatica UvA en prominent Nederlands onderzoeker in IETF/IRTF-verband) een uitleg geven over recente ontwikkelingen op het gebied van de internetprotocollen en architecturen waarop deze werken, en welke invloed de overgang naar optische netwerken voor de werking van het internet zal hebben. Een deel van de presentatie werd ingevuld door Erik Radius (Surfnet, voorheen KPN Research).

Momenteel zijn er diverse initiatieven gaande waarbij (research) netwerk providers niet alleen gebruik maken van router-to-router optische verbindingen, maar ook zelf proberen de optische verbindingen op te zetten en aan te sturen ten behoeve van. veeleisende applicaties. Dit is nu mogelijk geworden omdat de eigenaren van de fibers hetzij hele fibers verhuren, hetzij bepaalde frequency gebieden (Lambda's) aanbieden. In vroegere tijden moest de afnemer complete services afnemen van toen vooral telecom bedrijven.

Deze masterclass zal allereerst ingaan op de ideeen en principes die gebruikt worden in de huidige optische testbedden (waar de spreker zelf ook actief in deelneemt). Enige architecturen met optische switches en ethernet-switches zullen besproken worden.

Voorts komen standaardisatieorganisaties die op dit gebied werken aan bod en wordt een idee gegeven over de activiteiten van de IETF op dit gebied. Hierbij zal in het kort ook het OSI netwerklagenmodel verklaard worden van uit het perspectief van optische netwerken (waar zou wat moeten plaatsvinden, en welke evolutie kunnen de nieuwe fiber verbindingen in het internetmodel teweeg brengen).

Meer informatie:

Over de spreker

Cees de Laat is verbonden aan de Informatica-faculteit van de Universiteit van Amsterdam, en is sinds de jaren negentig op hoog niveau actief binnen IETF met ontwikkelingen op het gebied van onder meer onderzoeksnetwerken met Quality of Service voor Applicaties op het gebied van experimenteren op afstand en gedistribueerd rekenen (GRID). Hij is co-auteur van een viertal RFC's (RFC 2903 - RFC 2906), en is co-chair van de Internet Research Task Force Authorisation, Authentication and Accounting Architecture Research Group. Hij is natuurkundige.

Lokatie en tijd

Deze tweede IETF Masterclass van 2002 wordt gehouden op donderdagmiddag 7 februari 2002 bij het CWI in Amsterdam (Turingzaal, Z 011, zie de routebeschrijving), tussen 14.00 uur en 16.30 uur. Als je wilt deelnemen aan deze bijzonder leerzame masterclass kun je je aanmelden door een email te sturen naar Esther Roseleur met als titel "aanmelding IETF Masterclass". De kosten voor de masterclass bedragen 50 Euro voor ISOC-leden en 100 Euro voor introducees. De lezing wordt mede georganiseerd door de Advanced Internet Research-groep van de Universiteit van Amsterdam.


Voor meer informatie over Cees de Laat en zijn werk aan internetprotocollen en optisch netwerken kun je terecht op http://carol.wins.uva.nl/~delaat/home.html. Voor meer informatie over de Masterclasses of de Internet Engineering Task Force, neem contact op met Michiel Leenaars.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Het internet is sterk in ontwikkeling, niet alleen op het gebied van toepassingen maar juist ook op het gebied van de techniek. De basis van het internet wordt gevormd door de onderliggende technische standaarden ('RFC's, internetprotocollen'), die er voor zorgen dat gegevens op een efficiente en robuuste manier over het wereldwijde netwerk van netwerken worden gerouteerd. Deze state-of-the-art technologie wordt in de vorm van open standaarden ontwikkeld door het IETF, een unieke, wereldwijde gemeenschap van onderzoekers uit het bedrijfsleven en de wetenschap. Met de IETF Masterclasses - georganiseerd door Internet Society Nederland en gegeven door toonaangevende sprekers vanuit de IETF - kunt u op unieke wijze op de hoogte komen van actuele ontwikkelingen, die van essentieel belang kunnen zijn voor de toekomst van het internet en van uw organisatie.

 

 

 

 

Naar overzichtsagenda