W3C Benelux & ISOC.nl Masterclasses
Masterclass SVG
Masterclass met geestelijke vader van Cascading Style Sheets
12 mei 2006, Amsterdam
Op 12 mei aanstaande bieden ISOC.nl en W3C een unieke kans voor iedereen die iets te maken heeft vormgeving van webinhoud te maken heeft. In een intieme masterclass met dr. Bert Bos, een van de geestelijke vaders van Cascading Style Sheets (ofwel CSS), kun je alle ins en outs van deze vormgevingstaal leren kennen. CSS vormt zonder twijfel een van de meest krachtige tools van de website-ontwerper. Vormgeving en uiterlijk van HTML-content is hierdoor rijker, sneller, consequenter, flexibeler, toegankelijker, veelzijdiger en duurzamer dan daarvoor het geval was. De geboren Nederlander Dr. Bert Bos (inmiddels woont en werkt hij in Frankrijk) was samen met de Noor Haakon Wium Lie verantwoordelijk voor het opstellen van de originele CSS-standaard tussen 1994 en 1996 en is sindsdien een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van deze belangrijke standaard. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de derde generatie, CSS 3.
Over de spreker
Dr. Bert Bos wordt samen met de Noor Haakon Wium Lie als geestelijke vader van Cascading Style Sheets beschouwt. Hij promoveerde aan de Universiteit van Groningen als informaticus met een proefschrift over een grafische informatiebrowser. Al vanaf het vroege begin van het World Wide Web consortium werkt hij aan het vervolmaken van de CSS-specificaties, tegenwoordig vanuit het Franse INRIA - een van de drie wereldwijde W3C-hoofdkwartieren. Naast CSS houdt hij zich bezig met XML en internationalisering. Hij schreef samen met Haakon Wium Lee het standaardwerk over CSS: "Cascading Style Sheets - designing for the Web".
Over Cascading Style Sheets
CSS is een vormgevingstaal die in de tijd voorafgaat aan XML, en die daarom als enige actuele standaard in de hele W3C-stal geen gebruik maakt van deze conventies - gekenmerkt door het inklemmen in labels ('tags') met de karakteristieke eromheen -maar in plaats daarvan teruggrijpt op de SGML-wortels ervan. CSS 1 en 2 zijn inmiddels in een aantal moderne browsers vrijwel volledig ondersteunt, getuige het aantal browsers dat inmiddels de zogenaamde ACID-test weet te doorstaan (Opera, Firefox, Safari en Konqueror). Daarom willen ontwerpers in toenemende mate gebruik maken van de nieuwe features van na de allereerste CSS-versie, hoewel vaak nog een knieval moet worden gemaakt richting feitelijke legacy-browsers als Internet Explorer 6.
Veel problemen met toegankelijkheid van websites worden veroorzaakt doordat ontwerpers grafische trucs uit willen halen die met normale HTML niet te bereiken zijn, en met behulp van binaire plaatjes, Flash-animaties, scripting en andere lapmiddelen hun ontwerp realiseren. Door een steeds rijkere set aan gestandaardiseerde en altijd stabiele stijlmiddelen te bieden, zal zowel het ontwerpen gemakkelijker worden alsook de stabiliteit van het web en interoperabiliteit van content toenemen. Daarbij is het van groot belang dat alle belangrijke browsers de specificaties goed interpreteren. Sommige browsers (vooral ook de veelgebruikte maar technisch niet zeer hoogstaande Internet Explorer, waarvan Microsoft de ontwikkeling jaren stil heeft laten vallen) maken hierbij ook nu nog regelmatig fouten, waardoor ontwerpers in een lastig parket worden gebracht en alsnog allerlei kunstgrepen zullen toepassen. Die leveren vaak problemen op met de rest van de browsers, tot en met volkomen onbruikbaarheid toe. De 'browser wars' zijn daarom nog steeds niet afgelopen.
CSS herbergt een aantal ingebouwde eigenschappen die het bij uitstek geschikt maken als universele vormgevingstaal voor het web. Zo kent CSS overerving: je kunt stijlelementen en klassen aanmaken die overal in een document blijven gelden tenzij je er expliciet een locale uitzondering op wilt maken. CSS biedt de mogelijkheid om dezelfde inhoud specifiek op maat gesneden weer te geven in verschillende media - zo moet je een voicebrowser iets op een andere manier laten benadrukken dan een webpagina of de slides van een presentatie. Ook het "cascading" aspect is van groot belang: je kunt verschillende stylesheets toepassen op een enkel document en als eindgebruiker heb je daarbij de touwtjes in handen. Dat is van groot belang in geval van bijvoorbeeld browsers voor ouderen en slechtzienden, of mobiele browsers die met veel kleinere beeldschermen moeten werken. En CSS is natuurlijk uitermate bandbreedtevriendelijk en efficient: vaak is de vormgeving van een hele website in de ordegrootte van een kilobyte aan informatie. Je hebt dus bij een standaard ADSL-verbinding van 2 Mb/s maar 0,005 seconde nodig om het de eerste keer in te laden - dat is sneller dan je oog uberhaupt beeld kan registreren. Het is ook een fractie is van hetgeen je nodig hebt voor grafische content: zo is een enkele foto van een moderne digitale megapixelcamera in de praktijk al gemiddeld een factor dui.zend groter dan de style sheet die je zou gebruiken om er een strak vormgegeven pagina omheen te bouwen.
Op dit moment wordt gewerkt aan CSS 3, dat een aantal interessante nieuwe vormgevingselementen moet opleveren en ook op het gebied van deviceonafhankelijkheid betere faciliteiten biedt. In de masterclass zal dr. Bos uitgebreid ingaan op de belangrijkste vernieuwingen, zoals transparantie en alphalayering en de toevoeging van scalable vector graphics (SVG) als image-elementen in style sheets.
Inschrijven
Je kunt je dit keer inschrijven via de website van W3C Nederland. Leden van ISOC en W3C krijgen 50% korting op de toegangsprijs van 100 euro. Er is maar een heel beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus als je interesse hebt: wees er snel bij voor de deuren dichtgaan.
|