Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC 

De overstap naar IPv6

12 september 2008

Download de presentatie (PDF, 3.1 Mb): mirror I | mirror II

Het logo van IETFHet logo van ISOC.nl

Toen begin jaren '90 de telefoonnummers in grote steden opraakten, was de oplossing simpel: een extra cijfer erbij en we konden weer een hele tijd zorgeloos bellen. Het internet zit met hetzelfde probleem: de IP-adressen raken langzaam maar zeker op. Omdat de lengte van deze adressen op onnoemelijk veel plaatsen ingebakken zit, is een cijfer toevoegen er niet bij. De oplossing is een hele nieuwe versie van het IP-protocol: IPv6, het Internet Protocol versie zes.

Met nog ongeveer twee jaar te gaan voor het laatste IPv4-adres uitgedeeld is, begint het nu tijd te worden om serieus na te denken over de overgang van het bestaande IPv4 naar IPv6. In deze workshop zal Iljitsch van Beijnum, auteur van "Running IPv6", ingaan op:

  • de snelheid waarmee de IPv4-adressen opraken
  • situatie die ontstaat rond het moment van opraken
  • IPv6 als vervanging voor IPv4 versus doorgaan zonder IPv6
  • (het ontbreken van) de businesscase voor IPv6
  • impact van IPv6 op netwerkappratuur, applicaties, de DNS
  • de fase waarin IPv4 en IPv6 naast elkaar bestaan
Iljitsch van Beijnum

Uiteraard zal de interne werking van het IPv6-protocol niet onbesproken blijven (maar verwacht dit keer geen college over de ins en outs van het flowlabel of de M en O bits). De workshop zal worden gehouden in het auditorium van Surfnet (Radboudkwartier 273, 3511 CK) in Utrecht op 12 september 2008 van 13:00 tot 17:00 uur.

Deelname

Als je wilt deelnemen aan deze bijzonder leerzame workshop De overstap naar IPv6 kun je je aanmelden via de site. Let erop dat je aanmelding pas definitief is als je het reserveringsmailtje binnen 24 uur bevestigt. Deelname kost 100 euro voor niet-leden van Internet Society, en 50 euro voor leden. Mocht je problemen hebben met het registreren of de bevestiging kun je tijdens kantooruren contact opnemen met Michiel Leenaars (michiel@staff.isoc.nl). Wees er wel snel bij, want er is slechts een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Over Iljitsch van Beijnum

Iljitsch van Beijnum is op dit moment bezig met een promotieonderzoek aan de Universiteit van Madrid, en is daarnaast als netwerkspecialist werkzaam voor het door hem opgerichte IT-bedrijf Muada. Hij is sinds de vorige eeuw actief binnen de IETF en auteur van diverse internationaal gepubliceerde boeken over internettechnologieen. In 2002 schreef hij een standaardwerk over BGP, "BGP - Building Reliable Networks with the Border Gateway Protocol" (O'Reilly) dat inmiddels ook in het Japans beschikbaar is. In 2006 verscheen bij Apress "Running IPv6" dat diep ingaat op het IPv6-protocol in verschillende besturingssystemen. Iljitsch van Beijnum maakt deel uit van de Nederlandse IPv6 Taskforce.


Voor meer informatie over deze en andere kennisbijeenkomsten van ISOC.nl, of over de Internet Engineering Task Force, neem contact op met het bureau van ISOC.nl.

 

 

 

 

Naar overzichtsagenda