Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 

Oprichtingsbijeenkomst OpenDoc Society

De oprichtingsbijeenkomst van OpenDoc Society werd gehouden op dinsdag 23 oktober 2007 in de aula van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Het programma met sprekers uit binnen- en buitenland begon om 15.00 uur (ontvangst 14.30 uur) en duurt tot 17.00. Sprekers zijn onder meer staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk, dr. Karel de Vriendt (Head of IDABC, European Commission), dr, Peter Vandenabeele (Fedict, Belgische overheid) en Patrick Durusau (voorzitter van INCITS V1 en een van de editors van de Open Document Format-standaard). Inmiddels hebben zich al enkele tientallen organisaties, bedrijven en instellingen aangesloten bij de nieuwe vereniging. Er wordt afgesloten met een feestelijke receptie aangeboden aan de Nederlandse en Belgische ODF-gemeenschap door stichting NLnet .

Programma | Over de sprekers | Locatie

Frank HeemskerkKarel de VriendtPeter VandenabeelePatrick Durusau


ProgrammaPodcast in MP3Podcast in Ogg Vorbis

15.00-15.05 Opening
15.05-15.30 Libri Liberi [ ODF | PDF ]
- Patrick Durusau (editor ODF)
Podcast in MP3Podcast in Ogg Vorbis
15.30-15.55 Open Document Exchange Formats [ ODF | PDF ]
- Karel de Vriendt (IDABC EC)
Podcast in MP3Podcast in Ogg Vorbis
15.55-16.00 The Belgian Open Standards Directive [ ODF | PDF ]
- Peter Vandenabeele (FEDICT)
Podcast in MP3Podcast in Ogg Vorbis
16.00-16.30 Pauze
16.30-16.45 Introductie OpenDoc Society [ ODF | PDF ]
- Bert Bakker
Podcast in MP3Podcast in Ogg Vorbis
16.45-16.55 Actieplan Nederland Open In verbinding
Frank Heemskerk (staatssecretaris EZ)
Podcast in MP3Podcast in Ogg Vorbis
16.55-17.00 Officiële lancering:
Frank Heemskerk en Patrick Durusau
Bekijk de video: [avi | mp4 ]
17.00- Receptie

Over de sprekers

Patrick Durusau

Patrick Durusau is een van de drie co-editors van OpenDocument Format/ISO 26300. Hij is sinds de vroege jaren negentig zeer actief op het gebied van opmaaktalen. Zijn oorspronkelijke interesse kwam voort uit de problematiek om cuneiform teksten op een Commodore 128 te reproduceren. Hij is momenteel de voorzitter van INCITS V1, de commissie die voor de Verenigde Staten de inbreng levert binnen ISO/IEC JTC1 SC34. Dat is het onderdeel van ISO waar belangrijke standaarden als SGML, ODF, HyTime, Topic Maps en DSDL worden bijgehouden. Hij is acting convener van JTC 1 SC 34 WG 3. Hij was co-editor van ISO 13250-5, het Topic Maps Reference Model. Patrick Durusau is binnen OASIS ook actief in andere technische groepen, onder meer als voorzitter van de Published Subjects TC. Hij zat in het bestuur van TEI en is nog steeds het technische hoofd van het OSIS-project (een standaard om bijbels in XML te vertalen).

Hij werkt als onafhankelijk consultant voor klanten uit verschillende technologie- en opmaakgerelateerde toepassingsgebieden.

Patrick Durusau

Dr. Karel de Vriendt

Dr. Karel De Vriendt is hoofd van IDABC (Interoperable Delivery of European eGovernment Services), onderdeel van het Directoraat-Generaal Informatica van de Europese Commisie. Hij was binnen IDABC onder andere verantwoordelijk voor de ondersteuning van de diverse lidstaten op het gebied van de ontwikkeling en implementatie van e-overheid dienstverlening. Hij heeft veel ervaring als softwarespecialist en projectleider in grote IT projecten en werkte vijftien jaar voor de IT dienstenorganisatie van de Europese Commissie op het vlak van software-ontwikkeling, netwerkinfrastructuur en telecommunicatie.

Karel de Vriendt

Dr. Peter Vandenabeele

Dr. Peter Vandenabeele is expert interoperabiliteit en standaardisatie binnen Fedict (Belgische federale overheid). Hij houdt zich momenteel vooral bezig met de implementatie van de ODF-richtlijn waarbij tegen september 2008 alle uitwisseling van bewerkbare kantoordocumenten tussen de federale overheidsdiensten in Belgie in het ODF-formaat moet gebeuren. Het werk van Vandenabeele richt zich erop de interoperabiliteit van ODF met de Microsoft Office-applicaties zo goed mogelijk te maken. Hiervoor was hij onder meer werkzaam bij Alcatel, IMEC, Mind en Ubizen. Hij promoveerde in 1992 aan de universiteit van Leuven (IMEC) als electrotechnicus.

Peter Vandenabeele

Drs. Frank Heemskerk

Frank Heemskerk (1969) is sinds februari 2007 staatssecretaris van Economische Zaken (belast met onder meer buitenlandse handel). Daarvoor was hij lid van de Tweede-Kamer voor de PvdA, met als portfolio economische zaken (markt en overheid) en de stelselherziening gezondheidszorg.. Voor zijn intree in de politiek was Heemskerk werkzaam bij ABN/AMRO, laatstelijk als vice-president Institutional Servicing Midden-Oosten ABN/AMRO Asset Management. Hij was actief in de beweging "Niet Nix", van 1996 tot 1999, en maakte vanaf 2000 deel uit van de Economenwerkgroep PvdA. In 2001 en 2002 zat hij in Kabinet online, de denktank die door Infrodrome was opgezet voor het ministerie van VWS. Hij studeerde af als econoom aan de Universiteit van Amsterdam.

Frank Heemskerk

Lokatie 

Aula Koninklijke Bibliotheek
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag
Zie ook:  http://www.kb.nl/hpd/wegwijzer/adres.html

Routebeschrijving

Routebeschrijving KB

Op de plattegrond hierboven is aangegeven hoe u de KB te voet (rode pijlen) en per auto (zwarte pijlen) kunt bereiken.

Per trein

Vanaf perron 12 op het Centraal Station (1) wordt aangegeven hoe te lopen om de hoofdingang (A) van de bibliotheek te vinden.

Per auto

Vanaf het Prins Clausplein de A12 richting Den Haag aanhouden en blijven volgen (dit is de Utrechtse Baan). Neem afrit 2 (P-Centrum).

Bezoekers: bij de verkeerslichten (2) rechtdoor. Het is voor bezoekers niet mogelijk te parkeren op het terrein van de KB. In de straten in de directe omgeving van de KB geldt betaald parkeren.

Per fiets

Fietsen kunnen gestald worden in de rekken onder de hoofdingang van de KB. (5)

 

 

 

 

Naar overzichtsagenda