Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 

Uitslag ISOC Awards 2001

Download de juryrapporten en informatie over de winnaars
[ PDF ] | [ Word ] | [ RTF ] |

Inhoudsopgave


Inleiding

De leden van Internet Society Nederland nomineren jaarlijks middels een open nominatie­procedure kandidaten voor de verschillende categorieën van de ISOC Awards. Een preselectiecommissie nomineert hieruit per onderwerp zes initiatieven op een shortlist, waaruit de uiteindelijke winnaars per categorie door een aantal deskundige jury's worden gekozen.

Er zijn ISOC Awards voor beste maatschappelijke internetinitiatief, beste overheidsinitiatief op het gebied van internet en internet en de kunsten (net-art).

  • Beste maatschappelijke internetinitiatief
    De winnaar van deze award is een persoon of organisatie die in het afgelopen jaar, gebruikmakend van de nieuwe mogelijkheden die internet te bieden heeft, in daad heeft bijgedragen aan een betere (Nederlandse) samenleving.
  • Beste overheidsinitiatief op het gebied van internet
    Vernieuwing van de samenleving en de overheid zelf met behulp van internet vraagt creativiteit en inzet. Wat is het meest succesvolle of veelbelovende internetgerelateerde initiatief vanuit de overheid - locaal, nationaal of in Europese context - in het afgelopen jaar?

  • Internet en de kunsten (net-art)
    De verhouding tussen technologie en creativiteit is door de geschiedenis heen zeer vruchtbaar gebleken. Welke kunstenaar of groep kunstenaars heeft het afgelopen jaar met het meeste succes een kunstproject uitgevoerd waarbij internet wordt gebruikt of zelf onderwerp is. Ook over­koe­pe­lende organisaties konden voor hun stimulerende werk worden genomineerd.

In dit document vindt u per winnend project de juryrapporten en de omschrijving van de uitgevoerde projecten, aangeleverd door de genomineerden zelf.


Samenstelling van de jury

Beste maatschappelijke internetinitiatief

De jury voor 'Beste maatschappelijk internetinitiatief' bestond dit jaar uit:

  • Frank Roos (hoofd W3C Nederland/CWI)
  • Albert Fischer (Social Venture Network/ PYMWYMI)
  • Tom Kok (directeur CoolCapital)
  • Tom Zeppenfeldt (voorzitter SoNoMIS, directeur Datheon)
  • Marja Wagenaar (lid Tweede Kamer)
  • Wim Wijting (voorzitter Faro foundation, directeur Inter-Kennis)
Beste overheidsinitiatief op het gebied van internet

De jury voor 'Beste overheidsinitiatief' bestond dit jaar uit:

  • Yoeri Albrecht  (Vrij Nederland)
  • Koos Andriessen (Oud-minister EZ, voorzitter ISOC)
  • Wim Deetman (Burgemeester Den Haag)
  • Stephan Fellinger (Bestuurslid ISOC)
  • Karin Kramer (Atos Origin)
  • Prof. Luigi van Leeuwen (Burgemeester Zoetermeer)
  • Hella Voute (Lid Tweede Kamer)

Internet en de kunsten (net-art)

De jury voor 'Internet en de kunsten' bestond dit jaar uit:

  • Rob van Kranenburg (Universiteit van Amsterdam)
  • Herbert-Jan Hiep (Scan)
  • Arie Altena (Mediamatic)
  • Patrick van Gent (Tridion)
  • Janine Huizenga (Creative director Waag Society)

Juryrapport Internet en de kunsten

Voor ISOC-awards in de categorie Internet en de kunsten (netkunst) werden door het ISOC zes onderling zeer verschillende projecten geselecteerd.

Bij het toekennen van de prijs heeft de jury zich vooral laten leiden door de overweging dat de netkunst-prijs van het ISOC toegekend zou moeten worden aan een project waarin (bijvoorbeeld) internet, de cultuur van het web, computercommunicatie, mens-machine-communicatie, aan een artistiek onderzoek onderworpen worden.

De jury is van mening dat het - o.a. voor het onderwijs - zeer belangrijk is dat er een kritisch begrippenapparaat te ontwikkelt wordt dat de geïnteresseerde gebruiker toelaat zijn of haar waardeoordelen te toetsen, staven, en helder te krijgen. Die theorievorming zal niet alleen talig moeten worden opgebouwd, maar ook visueel, en met inzet van al onze zintuigen. Kunst is het terrein bij uitstek waar zult onderzoek zijn plaatsvindt, en waar ook zulke theorievorming kan ontstaan.

  • De site van AVL Ville (http://www.AVL-ville.com), van Atelier van Lieshout, vond de jury informatief en uitstekend navigeerbaar. Het is echter een site waarin het off-line werk van Atelier van Lieshout zelf centraal staat, en niet het net, of technologie als kunstvorm. Daarom heeft de jury niet voor AVL Ville gekozen.

  • De jury heeft alle lof voor De korte film (http://www.dekortefilm.nl) en Webdans (http://www.nps.nl/dans), beide initiatieven van de NPS om artistieke projecten op het gebied van respectievelijk korte film op het web en de koppeling tussen dans en internet, te ondersteunen en stimuleren. Het zijn bovendien waardevolle aanzetten tot het vormen van een canon in twee jonge kunstvormen.

  • Het werk van de beeldend kunstenaars Driessens en Verstappen (http://www.xs4all.nl/~notnot), werd zeer intrigerend gevonden. Het stelt vragen naar de morfologie van de serendipiteit, en de mate van creativiteit van de computer als autonoom agent. Vragen die ook in relatie met de cultuur van het internet relevant zijn.

  • Originaliteit en authenticiteit in relatie tot de kunst en het dagelijkse leven nu, en de verhouding tussen technologie (het netwerk) en het eenzame personage (knooppunt in het netwerk) staan centraal in Modern Living van Han Hoogerbrugge (http://www.hoogerbrugge.com). Het personage in Modern Living lijkt zich te realiseren dat het alleen kan overleven door de clicks van de gebruiker en door zich zeer kwetsbaar op te stellen. Hoogerbrugge heeft aangetoond dat het mogelijk is om een webspecfieke animatiekunst te maken die het oog streelt, een fijn spel speelt met interactie en de auteur opnieuw in het middelpunt plaatst.

  • Active Cursor van Koert van Mensvoort (http://www.koert.com), tenslotte, is een kleine - schijnbaar onschuldige - maar interessante bijdrage aan het onderzoek over interactie en de conventies van omgang met applicaties, interfaces en apparaten. Het stelt vragen naar de rol van beweging en tactiliteit; vragen die tot denken aanzetten. Het is een aanzet tot samensmelting van kunst en wetenschappelijk onderzoek, een vorm van artistiek onderzoek.

Daarom heeft de jury besloten de ISOC-award Internet en de kunsten voor 2001 toe te kennen aan Koert van Mensvoort.


Active Cursor

Winnaar in de categorie 'Internet en de kunsten'
http://www.koert.com/work/activecursor

Voel de kracht achter intelligente cursorbewegingen. Tactiele ervaringen zoals kleverigheid, lichamelijk contact of massa kunnen worden gesimuleerd door kleine aanpassingen op de verplaatsingen van de cursor.

In de fysieke wereld is het kinetische gedrag van objecten vanzelfsprekend. Het geeft informatie over de lichaamseigenschappen van een object. Als je een deur opent, zul je een zekere weerstand voelen die je iets over de deur zegt, hoe deze geplaatst is en waar hij van gemaakt is. Als je een doos optilt, voel je of de doos vol of leeg is. De rol van beweging in interactieve applicaties wordt onderschat. Terwijl animatie van onafhankelijke objecten voldoende onderzocht en aansluitend toegepast wordt in de hoek van de film, is er geen onderzoeksfocus op animatie in de directe interactie met de gebruiker.

Miljoenen mensen over de hele wereld wijzen met een cursor om met hun computer te praten. Ondanks de expliciete belofte van een aantal futuristische interactiestijlen, is het wijzen/klikken nog steeds de kern van de huidige grafische gebruikersinterface. Een gemiddelde gebruiker voort een aantal duizenden wijs/klik-taken per dag uit. Een verbetering in cursorgedrag kan resulteren in significante verbeteringen van de interface: gemakkelijker het gewenste doel aanwijzen, rijker dialoogontwerp, de uitdrukking van zwaarte, projectie in 3D-omgevingen en simulatie van haptische apparaten.

Als we het Renaissancistische canvas vergelijken met het computerscherm, dan zijn de beperkingen en doelen hetzelfde. Zowel schilders als interfaceontwerpers zijn gebonden aan een vlak en vierkant canvas. Hun doel is om onze wereld met haar rijke zintuiglijke ervaringen te representeren en weer te geven binnen die beperkingen. De schilders in de Renaissance vonden trucks uit als perspectief, sfumato, etc. om hun doel te bereiken. Active cursor is iets vergelijkbaars voor cursorgestuurde media. 'There is more in the box than there is in the box'. Tactiele ervaringen zoals kleverigheid, lichamelijk contact en massatraagheid kunnen worden nagebootst, en wel door middel van kleine aanpassingen op de beweging van de cursor.

Het project is ontstaan in een reeks van pogingen een tactiele kwaliteit aan een computerinterface toe te voegen. Het fascineert en verbaast me dat miljoenen mensen zoveel tijd achter een desktop computer doorbrengen. Deelname aan cyberspace via een desktop computer betekent reductie van het lichaam tot een klikvinger en een zak met botten en organen. Active Cursor is een poging het glas van het computerscherm ietwat dunner te maken. Het voegt een gevoel van tast toe aan een interface, maar kan ook aanzienlijke usability voordelen opleveren. Ik denk nog na over een bibliotheek welke het gebruik van Active Cursor objecten algemeen toegankelijk moet maken.

Meer werk van beeldend kunstenaar/technoloog Koert van Mensvoort is te vinden op: http://www.koert.com


Juryrapport Beste maatschappelijke internetinitiatief

  • Het initiatief Wereldkids van Radio Nederland Wereldomroep maakt op goede wijze gebruik van de unieke eigenschappen van het internet om kinderen van over de hele wereld wonende Nederlanders bij elkaar te brengen. Zo kunnen deze jongeren profiteren van elkaar ervaring en medelen in de kennis die ieder van hen opdoet in de landen waar ze wonen.

  • Het project 'This is our time' van de VN en UNESCO brengt eveneens wereldwijd jongeren bij elkaar rondom het fascinerende thema 'tijd'. De jury was met name onder de indruk van de levendige discussieplatforms en de brede deelname. De uitkomsten van de vierentwintiguursmarathon en de andere activiteiten zijn ook relevant voor niet-deelnemers, en zouden in de toekomst beter zichtbaar gemaakt moeten worden.

  • Daarbij zou ze veel kunnen leren van de aanpak van ThinkQuest. ThinkQuest stimuleert met haar werk creativiteit met techniek, en leert scholieren, studenten en onderwijzers dat zij niet alleen op school rondlopen om kennis te absorberen maar ook te produceren. De eindproducten zijn van hoge kwaliteit, en tonen aan dat een dergelijk initiatief zeker voortgang verdient.

  • Mariendael Online neemt duidelijk stelling met betrekking tot de inzet van ICT en internet in het speciaal onderwijs. De website van Mariendael ontbreekt het helaas nog aan goede informatie en aan participatie van de leerlingen zelf. Gesteund door het Johanna Kinderfonds worden geestelijk en lichamelijk gehandicapten getraind in het opdoen van belangrijke vaardigheden op het gebied van internet en computers.

  • One World verzamelt en integreert op professionele wijze kwalitatief hoogstaande informatie en nieuws, en is internationaal een vraagbaak voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. OneWorld doet dat op geheel eigen wijze, provocerend en gedurfd en op een constant zeer hoog niveau. OneWorld is een stimulans voor iedereen die zich met verantwoord ondernemen bezighoudt.

  • Ook Netdokter van het KNMG kenmerkt zich door een fris, eigenzinnig maar altijd onderbouwd geluid. De site spreekt aan door haar snelheid, uitstekende vormgeving, de hoge mate van interactie met echte mensen en door het uitstekend op de doelgroep toegespitse taalgebruik. De meest gestelde vragen helpen jongeren met het idee dat hun vragen en problemen normaler zijn dan ze denken, de site wordt als bijzonder laagdrempelig ervaren. Binnen de grote institutie van de gezondheidszorg heeft een kleine organisatie wat de jury betreft een gat in de markt gevonden.

De jury heeft daarom gemeend Netdokter van het Koninklijk Nederlands Medisch Genootschap de ISOC Award 2001 voor beste maatschappelijke internetinitiatief toe te moeten kennen.


Vraag het de Netdokter

Winnaar in de categorie 'Beste maatschappelijke internetinitiatief'
http://www.netdokter.nl - KNMG

Voor jongeren een uitkomst

De Netdokter is een interactieve site dat zich richt op jongeren in de leeftijd van 12 - 18 jaar. De site heeft als doel jongeren te informeren over voor hen relevante gezondheidsthema's en ze te motiveren over de keuzes die ze maken en de invloed van die keuzes op hun gezondheid. De Netdokter neemt jongeren serieus en voorziet ze van betrouwbare informatie.

In het leven van jongeren tussen de 12 en 18 jaar gebeurt veel en verandert ook veel. In sociaal opzicht, maar ook in lichamelijk opzicht. Jongeren in deze leeftijd hebben veel medisch gerelateerde vragen en ze zijn sterk geïnteresseerd in zaken die met lifestyle te maken hebben. Een lichaam dat verandert, hormonen die zich niet laten bedwingen, uiterlijk, seks, drugs, roken, drinken, sporten, het zijn allemaal onderwerpen die voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar van belang zijn.

Als ze er vragen over hebben stappen ze veelal niet direct naar hun ouders, naar leeftijdsgenoten of naar hun huisarts. Bijvoorbeeld omdat de vragen die bij hen leven niet direct leiden tot aanwijsbare medische klachten. Daarnaast kan gêne een rol spelen, of de vrees dat iemand anders hun vraag belachelijk gemaakt.  Gezondheidsvoorlichting krijgen deze jongeren in beperkte mate via school en via bijvoorbeeld jongerentijdschriften of tv-programma's. Voor het stellen van specifieke vragen toegesneden op de persoonlijke situatie van een jongere is daarin weinig ruimte. Internet biedt die mogelijkheid wel en heeft ook nog eens het voordeel van de anonimiteit.

Op basis van de eerder door jongeren gestelde vragen en antwoorden is de inhoud van de nieuwe Netdokter samengesteld. Ook wordt er samengewerkt met categorale instellingen zoals Trimbos Instituut, Korrelatie, Stichting SOA, Voedingscentrum, Consument & Veiligheid, Astmafonds, Defacto (voorheen Stivoro). Netdokter is het eerste initiatief dat al deze organisaties samenbrengt op één site.  Daarmee heeft de Netdokter ook een belangrijke portalfunctie. De onderwerpen zijn gerubriceerd in zes nieuwe categorieën Gezondheid, Drugs, drank & roken, Seks & Zo, Kopzorgen, Uiterlijk en Vrije Tijd.

De vraagbaak is een zeer belangrijk en populair onderdeel van de site en loopt als een rode draad door de diverse thema's heen. De medische vragen worden doorgestuurd naar 5 artsen en de niet-medische vragen worden afgehandeld door het Nationaal Instituut voor Gezondheidspreventie (NIGZ).  Zowel de artsen als het NIGZ zullen 25 vragen per week kunnen beantwoorden. De vragenstellers blijven anoniem en het streven is om binnen 3 dagen het antwoord op de site te zetten. De vragenstellers kunnen zelf de status van hun vraag bekijken via een verkregen url.

De Netdokter heeft free publicity, boomerangkaarten, posters (scholen, bibliotheken, GGD's), jongerenportals, en zoekmachines ingezet om de Netdokter onder de aandacht te brengen bij de jongeren. Voor volgend jaar wordt gewerkt aan de uitgave van een boekje, lesmateriaal op scholen, publiciteit in schoolagenda's, live evenementen en samenwerking met andere jongerenorganisaties.

Twee keer per jaar wordt de website doorgenomen met een jongerenpanel. Dit panel bestaat uit 30 jongeren van Mavo, Havo, VWO uit Utrecht. Zij kijken onder begeleiding naar zowel de inhoud als vormgeving. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een geavanceerd statistiekprogramma waarmee de diverse pagina's en onderdelen worden gemeten. Verder zullen er via formulieren op de website vragen aan jongeren worden gesteld over gebruik van de informatie op de site.

De Netdokter blijkt een gat te vullen tussen de spreekkamer en het schoolplein. Het aantal vragen (125 per week) overtreft de verwachtingen. Ook de bezoekersaantallen (gemiddeld ongeveer 550 per dag) en de lange bezoeksduur (8 minuten) zijn naar tevredenheid. De aard van de vragen geeft aan dat jongeren behoefte hebben aan gerichte informatie. Niet over algemene problemen, maar over hún problemen.


Juryrapport beste overheidsinitiatief op gebied van Internet

Voor in te gaan op de nominaties wil de jury toch even vernoemen dat in 2001 op het gebied van overheid en internet veel gebeurd is. Veel gemeenten en provincies zijn inmiddels online en experimenteren met dienstverlening, informatieverstrekking en interactie met de burger. Alle ministeries hebben projecten geïnitieerd waarbij van internettoepassingen gebruikgemaakt wordt, en er zijn diverse programmabureaus opgezet om overheidsdienstverlening via internet vorm te geven. Ook het kabinet heeft aan internet in de afgelopen jaren een steeds zwaardere betekenis toegekend in haar plannen. Het toekennen van een prijs als deze wordt dus hopelijk steeds moeilijker.

Over naar de genomineerden:

  • Het Bestuurlijk Informatiesysteem, kortweg BIS, van de gemeente Eindhoven is een internettoepassing op het gebied van e-government. BIS publiceert alle openbare bestuur­lijke documenten van de gemeenteraad, en algemene informatie over het stadsbestuur en de agenda's. Men kan zich via het BIS aanmelden om een Raads­verga­dering bij te wonen of spreektijd aan te vragen voor een Raadscommissie. De gemeente Eindhoven heeft hiermee een goede stap gezet naar beter inzicht van de burger in het bestuursproces.
  • Het onderzoek Kwetsbaarheid van het Internet, ofwel KWINT, brengt op gedegen en overzichtelijke wijze in kaart welke technische en andere risico's rondom internet relevant zijn. Het belang van het internet in onze economie is al zeer aanzienlijk en het neemt nog steeds toe. De Ministeries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken hebben veel visie getoond door het investeren in onderzoek naar verdere stabilisering van de internetinfrastructuur op macroniveau, en naar in een verantwoord gebruik daarvan. De gedegen aanbevelingen en concrete actielijnen die uit de nota KWINT naar voren komen zijn relevant en toepasbaar.

  • De jonge ministers van het virtuele Kabinet Online hebben zich, gesteund door initiator Infodrome, in hun vrije tijd een jaar lang bezig gehouden met het bedenken van frisse en vernieuwende beleidsideeën rondom de rol van de overheid in de informatiesamenleving. Eind oktober heeft dit Kabinet Online de Eerste Nota Virtuele Ordening gepubliceerd waarin uitstekende ideeën in concrete beleidsinitiatieven vertaald zijn.

  • WOZ Online is een no nonsense internettoepassing op basis van open source-technologie en open standaarden, die voldoet aan alle eisen die burgers aan dergelijke digitale dienstverlening door de overheid kunnen stellen. Bewoners van de gemeente Apeldoorn kunnen snel en gemakkelijk - 24 uur per dag, 7 dagen per week - het digitale WOZ-loket benaderen. Daar kunnen ze een taxatieverslag opvragen, of informatie opzoeken over de waardebepaling van onroerend goed. Apeldoorn is hiermee een voorbeeld voor andere gemeenten en overheden.

  • Het project Kenniswijk is het tweede genomineerde initiatief vanuit het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Kenniswijk heeft tot doelstelling het creëren van een testbed voor de consumentenmarkt van de toekomst. Er wordt in Eindhoven en Helmond een hoogwaardige internetinfrastructuur aangelegd waarop futuristische diensten kunnen worden aangeboden. Met Kenniswijk is een experimenteerruimte geschapen voor de informatiesamenleving van de toekomst en voor innovatieve virtuele dienstverlening.

  • Drempels Weg is een belangrijk initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ambassadeurs van Drempels Weg hebben de toegankelijkheid van belangrijke internetsites - zowel van de overheid als daarbuiten - voor gehandicapten onder de loep genomen en een zeer efficiënte en succesvolle campagne gevoerd voor verbetering aan de hand van de toegankelijkheidsstandaarden van onder meer het W3C op dit gebied. Hun succes in de media en bij ministeries en het bedrijfsleven toont een breed draagvlak aan voor de problematiek rondom de toegankelijkheid van internet en het gebruik van de juiste internetstandaarden. De ambitieuze doelstellingen werden door de uitstekende resultaten van Drempels Weg nog overtroffen. Met beperkte middelen en guerilla marketing is het project onder de brede aandacht van Nederland gebracht via alle media die wij inmiddels tot onze beschikking hebben: de geprinte media, de radio en televisie en via internet.

De jury heeft om bovenstaande redenen gemeend - en het was een unanieme beslissing - om de ISOC Award voor het beste Overheidsinitiatief op het gebied van internet voor het jaar 2001 toe te kennen aan Drempels Weg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Drempels Weg

Winnaar in de categorie 'Beste overheidsinitiatief op het gebied van internet'
http://www.drempelsweg.nl

Wat is Drempels Weg en wat heeft Drempels Weg bereikt in 2001?

De nieuwe mogelijkheden van het internet en communicatietechnologie hebben een enorme invloed op de maatschappelijke kansen van alle mensen - en dat zal in de nabije toekomst alleen maar sterker worden. Voor mensen met een handicap biedt deze technologie kansen en bedreigingen. Belangrijk is dat de kansen worden uitgebuit en de bedreigingen (zo veel mogelijk) worden voorkomen of worden weggewerkt. De Staatssecretaris van het ministerie van VWS, Margo Vliegenthart, heeft eind 2000 het project Drempels Weg gestart ter versterking van de maatschappelijke participatie van mensen met een handicap door het gebruik van internet.

Voor gehandicapten is internet een onmisbaar communicatiemiddel. Uit onderzoek blijkt dat internet door hen wordt ervaren als een deur naar de wereld dat de beperkingen (deels) kan opheffen. De kans dat mensen met een handicap geen aansluiting vinden met de ontwikkeling van internet is groter dan voor andere mensen tenzij in de ontwerpfase rekening is gehouden met de mogelijkheden om aanpassingen in te bouwen. Het punt van toegankelijkheid van internet dient daarom prominent op de maatschappelijke agenda te komen. In 2001 wordt campagne gevoerd om tenminste twee doelstellingen te realiseren:

  • het thema toegankelijkheid van websites voor mensen met een functiebeperking moet zo stevig op de publieke agenda worden geplaatst, dat vrijwel elke aanbieder van internetsites er rekening mee houdt
  • de mogelijkheden van het internet moeten onder de aandacht worden gebracht van zo veel mogelijk mensen met een functiebeperking en hun ouders/verzorgers. Uit onderzoek blijkt dat partijen slechts hun verantwoordelijkheid voor de ontsluiting van internet voor iedereen slechts willen c.q. kunnen nemen, als de overheid stimulerend optreedt.

Staatssecretaris Margo Vliegenthart heeft vier internet-ervaren gehandicapten benoemd om als haar ambassadeurs een jaar lang deze campagne te voeren en hun achterban te mobiliseren.

Inmiddels hebben 82 belangrijke aanbieders van internetsites een intentieverklaring getekend, waarin zij duidelijke afspraken maken over het toegankelijk maken van hun sites binnen afzienbare tijd. En de lijst groeit de laatste maanden snel. Binnenkort zal Drempels Weg het streven van 100 ondertekenaars gaan overtreffen. Ook hebben de ambassadeurs van Drempels Weg, een constante stroom vrije publiciteit weten te genereren op de radio, tv, internet en in verschillende dagbladen en vakbladen.

De site www.drempelsweg.nl wordt door vele honderden bezoekers per dag bekeken. De helpdesk van Drempels Weg heeft te maken met een enorme groei van opdrachten van website aanbieders die daadwerkelijk bezig zijn hun sites aan te passen. En zo kan nog wel even door gegaan worden met het opsommen van successen. Kortom, Drempels Weg kan bogen op klinkende en tastbare resultaten.

Drempels Weg gaat over internet, niet over ICT in brede zin. De effecten van Drempels Weg zijn relevant voor internetgebruikers in het algemeen. De maatregelen die genomen worden in het kader van Drempels Weg zijn echter exclusieve maatregelen, gericht op mensen met een handicap. Om het internetgebruik onder mensen met een functiebeperking te stimuleren, is het nodig aan verschillende vormen van internettoegankelijkheid aandacht te schenken. In 2001 is er vooral aandacht geweest voor mentale en fysieke toegankelijkheid. Vanaf 2002 zal er ook aandacht moeten zijn voor begripsmatige en materiële toegankelijkheid. In concreto betekent het dat Drempels Weg meer aandacht gaat schenken aan het cursusaanbod voor mensen met een handicap, aan de beschikbaarheid van (aangepaste) computers en een veelheid van andere aspecten die invloed hebben op het daadwerkelijke gebruik van internet door mensen met een handicap.


Bijlage

Beste maatschappelijke internetinitiatief

De genomineerden waren:

  • One World
    een portal voor internationale samenwerking
  • ThinkQuest
    een webbouwstrijd voor scholieren, studenten en docenten
  • Timeproject
    door UNESCO opgezet project voor internationaal scholierencontact
  • Mariendael online
    ICT project voor scholieren met beperkingen
  • Netdokter **** WINNAAR
    medische voorlichting voor jongeren
  • Wereldkids
    site voor Nederlandse kinderen in het buitenland

Beste overheidsinitiatief op het gebied van internet

De genomineerden waren:

  • Kenniswijk
    grootschalig breedbandexperiment in Eindhoven en Helmond op initiatief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat
  • Kabinet Online
    Online schaduwkabinet op initiatief van Infodrome
  • Drempels Weg **** WINNAAR
    Internettoegankelijkheidsproject van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  • WOZ online
    Electronische dienstverlening van de gemeente Apeldoorn
  • Kwetsbaarheid van het Internet (KWINT)
    Onderzoek naar veiligheid internetinfrastructuur - Ministerie van Verkeer en Waterstaat/EZ
  • Bestuursinformatie Systeem
    E-governmentproject van de Gemeente Eindhoven

Internet en de kunsten (net-art)

De genomineerden waren: