Uitslag ISOC Awards 2002
Download de juryrapporten en informatie over de winnaars
[ PDF ] | [ Word ] | [ RTF ] | [ Movie ] |
Inhoudsopgave
Inleiding
De leden van Internet Society Nederland nomineren jaarlijks middels een open
nominatie-procedure kandidaten voor de verschillende categorieen van de ISOC
Awards. Een preselectiecommissie nomineert hieruit per onderwerp zes initiatieven
op een shortlist, waaruit de uiteindelijke winnaars per categorie door een aantal
deskundige jury's worden gekozen.
Er zijn ISOC Awards voor beste
maatschappelijke internetinitiatief, beste overheidsinitiatief op het gebied
van internet en internet en de kunsten (net-art).
- Beste maatschappelijke internetinitiatief
De winnaar van deze award is een persoon of organisatie die in het afgelopen
jaar, gebruikmakend van de nieuwe mogelijkheden die internet te bieden heeft,
in daad heeft bijgedragen aan een betere (Nederlandse) samenleving.
-
Beste overheidsinitiatief op het gebied van internet
Vernieuwing van de samenleving en de overheid zelf met behulp van internet
vraagt creativiteit en inzet. Wat is het meest succesvolle of veelbelovende
internetgerelateerde initiatief vanuit de overheid - locaal, nationaal of
in Europese context - in het afgelopen jaar?
-
Internet en de kunsten (net-art)
De verhouding tussen technologie en creativiteit is door de geschiedenis
heen zeer vruchtbaar gebleken. Welke kunstenaar of groep kunstenaars heeft
het afgelopen jaar met het meeste succes een kunstproject uitgevoerd waarbij
internet wordt gebruikt of zelf onderwerp is. Ook overkoepelende organisaties
konden voor hun stimulerende werk worden genomineerd.
-
Online policus van het jaar
Internet biedt nieuwe interactievormen met de samenleving. Een aantal politici
experimenteert met nieuwe vormen van communiceren met burgers, en probeert een
nieuwe dynamiek in het maatschappelijk debat te krijgen. Welke politicus is het
meest creatief of vooruitstrevend op het gebied van de vernieuwing van het
politieke bestel?
In dit document vindt u per winnend project de
juryrapporten en de omschrijving van de uitgevoerde projecten, aangeleverd door
de genomineerden zelf.
Samenstelling van de jury
De jury voor de categorieën 'Beste overheidsinitiatief op internetgebied', 'beste maatschappelijke internetinitiatief' en 'Online policus van het jaar' bestond uit:
- Adri de Vries (directeur SIRE) - Voorzitter
- Hans Veldhuizen (Oprichter Nedstat)
- Nina Brink (Ladot)
- Michel van de Bel (Microsoft)
De jury voor 'Internet en de kunsten' bestond uit:
- Rob van Kranenburg (Doors of Perception/de Balie)
- Herbert-Jan Hiep (Total Identity)
- Arie Altena (Mediamatic)
- Patrick van Gent (Tridion)
- Janine Huizenga (Creative director Waag Society)
Juryrapport Internet en de kunsten
Nog duidelijker dan vorig jaar, blijkt kunst op het internet haar eigen weg te gaan, haar eigen vormen te zoeken, netspecifiek te worden. En nog duidelijker ook blijkt hoe internetkunst op weg is om de avantagarde te worden van onderzoeksvragen die zich op grenzen van disciplines bevinden. Onderzoeksvragen die binnen bestaande paradigma's zeer moeilijk als relevant kunnen worden herkend, kunnen in online projecten worden opgeworpen.
Dit jaar resulteert dat in zes genomineerden:
- Onderzoek naar manieren om gezamelijk verhalen te vertellen in nobodyhere.com
- Onderzoek naar interfaces: manieren om data tot informate te visualiseren in het werk van Joes Koppers
- Onderzoek naar hoe mensen de ruimte gebruiken in hun stad in het project van Esther Polak, Jeroen Kee en de Waag
- Onderzoek naar hoe mensen informatie opslaan en weer ontsluiten in het werk van Jasmijn Snoijink en Kwong Yuen Tsang
- Onderzoek naar de verhalen waarin de dagelijkse ervaring de geschiedenis in de massamedia raakt in de blog van Walter van den Berg
- Onderzoek naar de manier waarop we gemeenschappelijkheid construeren in een wereld waarin feit en fictie niet meer afdoende categoriën zijn om te bepalen wat data en wat niet-data is, in het werk van Rosanne van Klaveren
Het is niet verwonderlijk dat een aantal genomineerde projecten zich richten op het geheugen, onze pogingen ideeën en informatie te bewaren, op te slaan en later te gebruiken in een eigen context. Deze projecten signaleren het einde van ons vermogen om te kunnen functioneren in een wereld die zo overvol is van communicatiedragers dat er een cognitieve overdaad onstaat. Het is zinvol voor onze samenleving in zijn geheel om deze projecten serieus te nemen.
- In nobodyhere.com hervertelt Jogchem Niemandsverdriet (http://www.nobodyhere.com) op geheel eigen picaresque wijze Nescio. Het spijt hem van wat komen gaat waar Nescio zei 'Schrijf over mij maar niks'. Al enkele jaren bouwt hij aan een universum van de dagelijkse momenten en zijn kracht ligt in het feit dat hij en visueel en narratief zo sterk is dat er een nieuwe hybride vorm onstaat.
- Jasmijn Snoijnk en Kwong Yuen Tsang (http://www.funes.nl) zijn de eerste generatie nieuwe media studenten die proberen theorie en praktijk, abstracte ideeën en dagelijkse ervaring, te ontsluiten op een manier die recht doet aan visuele vormen van geletterdheid. In hun project 'over manieren van opslaan' (een cd-rom en website) doen ze een poging de technologische impact van een steeds visueler wordende samenleving te begrijpen.
- Wie schreef ooit dat de auteur dood was? De auteur is niet dood. De auteur is geëxplodeerd in duizenden schrijvers. In duizenden blogs. Eén van de schrijvers die verhalen op de grens tussen de krantengeschiedenis en het alledaagse leven is Walter van den Berg (http://www.vandenb.com). Hij probeert een eigen online schrijfstijl te ontwikkelen, kleine poèmes en prose.
- Jeroen Kee, Esther Polak en de Waag geven een wandelaar de controle over zijn of haar eigen representatie in een geheel van architecturen. Een poëtisch idee, - wie schrijft een duif op het scherm door een duif te wandelen? - wordt een data dashboard van verschillende soorten informatie: wie komt nooit in de stad? Of wie neemt steeds dezelfde route? Hoe gebruiken mensen de ruimte die hun voorgeschreven wordt? Met Realtime Amsterdam (http://realtime.waag.org/)hebben de makers er een nieuw onderzoeksterrein bij: tweede generatie internet voor het representeren van alledaagse bewegingspatronen.
- Joes Koppers (http://www.usemedia.com) deconstrueert machine-technisch gedrag en weet zodoende uit kleine eigenschappen en eigenaardigheden nieuwe concepten te creëren. Joes is een online illusionist, een virtuele en virtuoze goochelaar: de David Copperfield van de nieuwe media! Hij was al gefascineerd door het idee interface terwijl de uitwerking er nog niet was. We houden hem steeds in de gaten. Waar hij gaat, volgen wij - een jaar later.
- Rosanne van Klaveren (http://www.rosannevanklaveren.nl) gebruikt het medium op een 'menselijke' manier; als distributie kanaal voor haar zelf gecreerde werkelijkheid. De 'interactie' vindt plaats in het hoofd van de bezoeker; geen illusionist, maar zet technologie in voor de oudste kunst uit de menselijke geschiedenis: het vertellen van verhalen.
De ISOC AWARD 2002 voor 'Internet en de kunsten' gaat naar Rosanne van Klaveren.
Rosanne van Klaveren
Winnaar in de categorie 'Internet en de kunsten'
http://www.rosannevanklaveren.nl
De jury is voornamelijk onder de indruk van de manier waarop ze de communicatieve kracht van het medium gebruikt en de manier waarop ze verder gaat dan het interactie; in haar werk kun je participeren.
In haar recente project 'Braintec' gebruikt ze het medium tevens om een maatschappelijk debat aan te gaan over onze relatie met gedrags- en gen veranderende technologiën.
Daarmee genereert ze debat over zowel de content als de context van haar ideeën, en dat wil de jury graag honoreren.
Meer werk van Rosanne van Klaveren is te vinden vanaf: http://www.rosannevanklaveren.nl
Juryrapport Beste maatschappelijke internetinitiatief
De winnaar van deze award is een persoon of organisatie die in het afgelopen jaar, gebruikmakend van de nieuwe mogelijkheden die internet te bieden heeft, in daad heeft bijgedragen aan een betere (Nederlandse) samenleving.
De zes genomineerden:
- Maroc.nl (www.Maroc.nl) maakt zichtbaar dat de Nederlandse samenleving rijk en gedifferentieerd is. In haar korte bestaan heeft Maroc.nl zich bewezen als platform én voer voor discussie. Ook in haar op maat gesneden diensten - zoals de Ramadan-SMS-dienst - is Maroc.nl een voorbeeld voor andere communitysites. Goede onmiddellijke reactie op rascistische mails. Zorgvuldig gemaakt. Uitstraing naar binnen en naar buiten. Dat laatste zou kunnen worden versterkt: meer op integratie richten.
- Wereldkids (www.wereldkids.nl) is typisch een toepassing die je alleen dankzij internet voor elkaar krijgt. Een verrassend initiatief van de Wereldomroep dat dit jaar opnieuw in de nominaties naar boven kwam drijven, na vorig jaar ook al genomineerd te zijn. Een mooie kleurrijke site die Nederlandse kinderen in het buitenland met elkaar in contact brengt om ervaringen uit te wisselen. Goed idee, goe uitgevoerd. Wellicht ook openstellen voor andere dan Nederlandse kinderen.
- Lombox (www.lombox.nl) past zeer goed in de tijdgeest. Combineert professionaliteit met de inspiratie en bevlogenheid van mensen die zelf hun leven in hun wijk gestalte mee willen geven. Een sociaal zeer diverse wijk in Utrecht toont aan dat het er aan creativiteit en inventiviteit niet ontbreekt. Een overheidsinitiatief dat niet lekker liep, kreeg opnieuw inhoud door de wijkbewoners zelf. Als internet zijn succes zal vinden op wijkniveau, is dit een mooie pionier. De site is uniek in de waaier aan mogelijkheden die het biedt: ramadan diner in het buurtcafe, vraag en aanbod met de aanbeveling: 'kijk maar naar binnen, dan zie je hem staan.' Zeer up to date. Modern, helder en met alle moderne toepassingen die internet te bieden geeft. Een mooi voorbeeld voor andere wijken, want de site is zo kopieerbaar.
- Zone 5300 (www.zone5300.nl) is een online nieuwsbron met wel zeer bijzondere nieuwsberichten. Ga eens naar de site en lees de eerste pagina. Je moet het zien. Het nieuws is altijd onvoorstelbaar en wonderlijk. Maar ook altijd wel zeer gewenst. En dat is dan ook de unieke formule: het nieuws is zelf gemaakt door de redactie en wordt gepresenteerd als echte nieuwsitems. Zo kom je terecht in een wereld van virtueel nieuws. Een wereld zoals die zou moeten zijn. De redactie is niet goed bereikbaar.
- Er is geen toepassing van het internet zo populair bij gewone gebruikers als gewone email. Dankzij Virusalert (www.virusalert.nl) kunnen gewone mensen zich beter wapenen tegen virussen, want besmettingen door virussen zijn vaak prima te voorkomen. De combinatie van een ideeele doelstelling met een commerciële aanpak maakt het een kansrijk initiatief. Lekker kritisch.
- 2002 was onmiskenbaar het jaar van 'de' Tweede Kamer-verkiezingen in mei van dit jaar. De Stemwijzer (www.stemwijzer.nl) maakte een overtuigende entree in het politieke speelveld en bood niet alleen de zwevende kiezer een houvast. Een populair en goed uitgekiend instrument om te testen bij welke partij iemands standpunten eigenlijk passen. Een must in het post-ideologische tijdperk. Zeer bekend, nuttig. Voor sommigen iets te simpel, waardoor soms een te beperkte invloed op de werkelijke keuze. Een uitstekende manier om de burger weer bij de politiek te brengen.
En de winnaar is geworden................LOMBOX!
Lombox
Winnaar in de categorie 'Beste maatschappelijke internetinitiatief'
http://www.lombox.nl
De wijk Lombok heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt van
achterstandsgebied tot populaire woonwijk. Lombok stond jaren synoniem voor problemen
als criminaliteit, onveiligheid en vandalisme. De afgelopen jaren is door de overheid fors
geïnvesteerd in de verbetering van de kwaliteit van de wijk. Met investeringen in
grootschalige woningverbetering, culturele activiteiten en het voorzieningenniveau is de
neergaande spiraal gekeerd. Lombok is sterk in opkomst en is weer een populaire
woonbestemming geworden. Het multiculturele karakter van de wijk draagt daar sterk aan
bij.
Nu de gemeentelijke investeringen aflopen en de stadsvernieuwingsprojecten in de laatste
fase zitten is het moment gekomen voor de bewoners en organisaties zelf om de opgaande
lijn door te zetten.
www.jpcoenstraat.nl
Begin 2000 hebben de bewoners van de JP Coenstraat in Lombok het
stadsvernieuwingsproject van de gemeente nieuw leven ingeblazen. Met een enthousiaste
bewonersgroep en een eigen website www.jpcoenstraat.nl werden de gemeente en de
bewoners gemobiliseerd. Door het enthousiasme in de straat zijn er vervolgens een
groeiend aantal initiatieven van de bewoners gestart. Zo hebben de bewoners het initiatief
genomen voor het vergroten van de veiligheid in de straat, het verbeteren van de
fietsenstallingen en het plaatsen van zonnepanelen op de woningen. De website is de
centrale plek geworden waar alle initiatieven op de voet worden gevolgd.
www.lombox.nl
Naar aanleiding van de reacties van de bewoners uit de wijk op de initiatieven in de JP
Coenstraat is er besloten om een overkoepelende website op te richten die zich richt op
zaken die het straatniveau overstijgen. Deze nieuwe website www.lombox.nl is begin
2001 opgezet en wordt beheerd door stichting LomboX. Via de website www.lombox.nl
wordt aandacht gegeven aan diverse bewonersinitiatieven als buurtpreventie, renovatie,
kunstprojecten, inspraaktrajecten, ondernemersnetwerken, het initiatief om glasvezel aan
te leggen naar de woningen en nieuws over activiteiten die in de buurt plaats vinden. Sinds
kort wordt ook geëxperimenteerd met breedbandcontent zoals geluids- en videorapportages
en wijkwebcams. In de cinebox zijn diverse video´s online te bekijken
Resultaat
De bezoekersaantallen en reacties op www.lombox.nl zijn boven verwachting. De website
lijkt steeds meer in een behoefte te voorzien. Bij elke activiteit zoals het Stationsgebied-Referendum,
een straatfeest, het LomboKunstweekend of een inspraakavond over de
toekomst van een huurwoningcomplex stijgen de bezoekersaantallen verder.
In de afgelopen 12 maanden is de website ruim 64.000 keer bezocht en waren er 233.000
pageviews.
Juryrapport beste overheidsinitiatief op gebied van Internet
Vernieuwing van de samenleving en de overheid zelf met behulp van internet vraagt creativiteit en inzet. Wat is het meest succesvolle of veelbelovende internetgerelateerde initiatief vanuit de overheid - locaal, nationaal of in Europese context - in het afgelopen jaar?
De zes genomineerden zijn:
- Advies Overheid.nl (www.advies.overheid.nl) heeft met haar werk een zeer belangrijke stimulans gegeven aan de professionaliteit van overheidssites in Nederland. Een slagvaardige groep van echte professionals die onder de vlag van ICTU de overheid op internet over de hele linie beter doen functioneren, zorgen dat van elkaar wordt geleerd en zorgen dat dus niet iedereen het wiel uit gaat vinden. Een pareltje.
- 'Welcome In My Back Yard', of kortweg Wimby (www.wimby.nl) is een initiatief van Hoogvliet om samen met de burgers aan een nieuwe inrichting van de omgeving en de maatschappij te werken. De commitment om zich gedurende tien jaar aan dit project te binden geeft de continuïteit en stabiliteit die voor een dergelijke vernieuwing nodig is. Men dient er wel voor te zorgen dat ouderen en andere minder frequente gebruikers van het internet niet als stem wegvallen in de roes van het interactieve inspraakmodel.
- Met Gigaport (www.gigaport.nl) maakte de overheid een substantiële investering in de vooruitgang van de kennisinfrastructuur in Nederland. Samen met het excellente Surfnet verzet Gigaport de bakens voor wat betreft hoogwaardige voorzieningen voor internet in Nederland. Naast ondernemingen profiteren bijvoorbeeld ook kunstinstellingen als De Waag en V2 van het werk van Gigaport. Ook in het onderzoek wat zij laat doen is Gigaport een belangrijke stimulans voor vernieuwing in Nederland. Met een dergelijk initiatief staat Nederland in de internationale voorhoede en daar moeten we blijven
- De gloednieuwe site van de regering (www.regering.nl) komt elke dag uit met een overzichtelijke nieuwsmail, waar iedereen zich gratis voor kan inschrijven. Van de ene kant is het niet meer dan normaal en hoog tijd dat er zoiets kwam, van de andere kant is het een prestatie om dit voor elkaar te krijgen temidden van de verkokerde berichtgeving vanuit ministeries. Een aanwinst voor de overheid. Een kritische kanttekening: door zelf leverancier te worden mag en kan de rol van onafhankelijke journalistiek voor behoud van kwaliteit van de overheid niet gemarginaliseerd worden.
- Vorig jaar was het innovatieve Kabinet Online zelf nog kandidaat, nu is het de beurt aan de regeling Digitale Pioniers (www.digitalepioniers.nl) die voortkomt uit die denktank. Begonnen bij online minister Dick Rijken is via een motie van Femke Halsema (Tweede Kamerlid voor Groen Links) een stimuleringsfonds tot stand gekomen die kleinschalige experimenten vanuit de maatschappij steunt. Het programma Digitale Pioniers (www.digitalepioniers.nl) wordt inhoudelijk aangestuurd door de Stichting Nederland Kennisland en betaald door het ministerie van OC&W. Een sterk initiatief waar de jury veel van verwacht. Ze zijn net begonnen en nu al genomineerd. Er wordt een behoorlijke olievlekwerking van verwacht. De jury is benieuwd naar de zakelijke resultaten.
- Het Bestuurs Informatie Systeem van de gemeente Eindhoven (www.eindhoven.nl) is voor het tweede jaar op rij genomineerd. Het stijgt duidelijk uit boven de bij collega's gebruikelijke informatievoorziening, en vult in wat in elk onderzoek als eerste wens van de burger ten opzichte van de overheid naar voren komt: transparantie. Geef de burger dezelfde informatie als zijn eigen overheid. Niet allen alles waar ze het over hebben, maar ook alles waar ze het over gaan hebben. Mooi wapen in de strijd tegen de achterkamr. Een vernieuwing recht door het midden, waar de collega's veel van kunnen oppikken en de burger van geniet.
De jury heeft allereerst besloten tot een eervolle vermelding. Vanwege de prachtige toegankelijke formule, de kleinschaligheid en het experimenteel karakter, waar grote behoefte aan is in de wereld van internet, gaat deze eervolle vermelding naar ........ Digitale Pioniers.
En de winnaar is geworden............... GIGAPORT!
Gigaport
Winnaar in de categorie 'Beste overheidsinitiatief op het gebied van internet'
http://www.gigaport.nl
Het GigaPort-project biedt Nederland een 'state-of-the-art' (2002) proeftuin, c.q. testomgeving voor innovaties, onderzoek en ontwikkeling van breedbandige Giga-netwerken met volledige Quality of Service en voorbeelden van mogelijke applicaties. GigaPort biedt Nederland een instrumentarium, een innovatiemotor voor economisch en maatschappelijk relevante sectoren. Het motto van GigaPort is immer 'showing by doing'. Het project toont, dat ondanks het ontbreken van een goed functionerende breedbandmarkt, het mogelijk is tot een daadwerkelijk breedband netwerk kan worden gekomen op nationale schaal.
GigaPort-Netwerk meet zich met de beste onderzoeksnetwerken in de wereld en biedt bedrijven en instellingen een state-of-the-art testomgeving voor nieuwe (netwerk)diensten. Deze testomgeving is een van de belangrijkste redenen voor bedrijven als Cisco, BT, e.d. en organisaties als het Amerikaanse NSF (Nat. Science Foundation) om Nederland te kiezen als 'aanlandingsplaats' in Europa. GigaPort-Applicaties creëert een kennisplatform met betrekking tot nieuwe hoogwaardige ICT-toepassingen en biedt bedrijven en instellingen de kans pilotprojecten uit te voeren.
GigaPort is een ICES/KIS initiatief van de ministeries van EZ, VenW en OcenW en als zodanig een publiek-private samenwerking. De totale projectomvang is ca. 162 mln. Euro, waarvan zo'n 64 mln. Euro afkomstig uit ICES/KIS-2 middelen. GigaPort wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Stuurgroep GigaPort. Het project GigaPort is gebouwd op twee staande organisaties, t.w. SURFnet en het Telematica Instituut. Beide staande organisaties zorgen voor de verankering van de resultaten na afloop van het project.
Juryrapport Online politicus van het jaar
Internet biedt nieuwe interactievormen met de samenleving. Een aantal politici experimenteert met nieuwe vormen van communiceren met burgers, en probeert een nieuwe dynamiek in het maatschappelijk debat te krijgen. Welke politicus is het meest creatief of vooruitstrevend op het gebied van de vernieuwing van het politieke bestel?
Een nieuwe categorie. Nog niet veel politici vallen op. Wel de nodige goede en open websites. Wij kozen de volgende er uit:
De zes genomineerden zijn:
- Roger van Boxtel hebben we gevraagd de prijs uit te reiken. Hij zou deze award verdienen als oeuvreprijs: hij was de eerste minister met een fatsoenlijke website en wordt door velen gezien als de eerste ICT-minister. Helaas is het digitale duurzaamheidsbeleid van de overheid nog niet zo ver dat zijn site (www.ministervanboxtel.nl) enkele maanden na het aantreden van de nieuwe regering nog in de lucht gehouden kan worden. Dat is een slechte zaak, omdat de blauwdruk voor het goede beleid dat uit zijn koker kwam zo niet meer terug te lezen is.
- Marije van den Berg (www.leiden.pvda.n/log.php) is een aanstormend politiek talent uit Leiden dat door velen genoemd werd. Een lokale politica die er echt aan trekt om de communicatie via internet persoonlijk op te pakken. Ze is wereldberoemd in Leiden en omgeving, maar ook daarbuiten wordt haar open weblog goed in de gaten gehouden. Marije geeft daadwerkelijk inhoud aan digitale politiek.
- Boris van der Ham (www.borisvanderham.nl) is een dwarsligger en activist die al zeer actief op zijn site was voor hij in de Tweede Kamer kwam en dat nu nog steeds. De site roept overal om actie. Een lid van de Tweede Kamer die webwise is en weet dat het internet mensen kan mobiliseren.
- Een andere exponent van de nieuwe generatie politici dient zich aan met Loesewies van der Laan (www.vanderlaan.net). Als Europees parlementariër heeft ze al eens de pers gehaald met het online plaatsen van documenten voor die officieel vrijgegeven waren. Ze zet de technologie in om de burger op gedreven wijze in te lichten en te consulteren over de gang van zaken en de koers in Brussel. Initiatiefneemster van een voorstel tegen spam. Er mogen nog wel wat meer vragen en brieven op de site, maar een hele mooie uiting van digitale politiek.
- De politici op provinciaal niveau blijven volgens de jury toch echt achter op landelijke en lokale politici, en dat is geen positieve ontwikkeling. Anderszijds laat Marnix Norder zien dat je ook zonder eigen website (wat summiere informatie op www.zuidholland.nl daargelaten) een duidelijke rol in het debat over de samenleving van de toekomst kunt spelen. Zijn betrokkenheid bij bijvoorbeeld het project Top2020 geeft aan dat Norder zich wel degelijk in de frontlinie wil begeven. Een man die niet perse wil scoren met internet, maar die als enige provinciale politicus vanuit diverse hoeken aan ons werd aanbevolen.
- Joop Wijn (www.joopwijn.nl) was als kamerlid al jaren bijzonder actief op het gebied van internet. Als staatssecretaris (inmiddels demissionair, vanwege de val van het kabinet Balkenende) heeft hij die principes niet verloochent en is enthousiast en gedreven op de ingeslagen weg van openheid en vernieuwing doorgegaan. Zijn website is een duidelijk visitekaartje van dit politieke talent, zakelijk en persoonlijk, met als kroontje op de site zijn reisverslag naar India, dat een dag na de reis op de site stond.
En de beste online politicus 2002 is geworden...... Loesewies van der Laan
Loesewies van der Laan
Winnaar in de categorie 'Online politicus van het jaar'
http://www.vanderlaan.net
Loesewies van der Laan (www.vanderlaan.net) is Europarlementariër voor D'66. Haar informatieve website is te vinden op http://www.vanderlaan.net.
Bijlage
Beste maatschappelijke internetinitiatief
De winnaar van deze award is een persoon of organisatie die in het afgelopen jaar, gebruikmakend van de nieuwe mogelijkheden die internet te bieden heeft, in daad heeft bijgedragen aan een betere (Nederlandse) samenleving.
De genomineerden voor 2002 waren:
- Lombox
Een succesvol wijkinitiatief
- Maroc
Communitysite voor de Marokaanse gemeenschap in Nederland
- Wereldkids
Nederlandse kinderen met elkaar in contact gebracht
- Stemwijzer
Een ingenieus kompas in politiek woelige tijden
- Virusalert
Informatie over internetvirussen, wormen en andere ongewenste email
- Nieuwsservice Zone 5300
Een online persagentschap met wel zeer bijzondere nieuwsberichten
Beste overheidsinitiatief op het gebied van internet
Vernieuwing van de samenleving en de overheid zelf met behulp van internet vraagt creativiteit en inzet. Wat is het meest succesvolle of veelbelovende internetgerelateerde initiatief vanuit de overheid - locaal, nationaal of in Europese context - in het afgelopen jaar?
De genomineerden voor 2002 waren:
Online policus van het jaar
Internet biedt nieuwe interactievormen met de samenleving. Een aantal politici experimenteert met nieuwe vormen van communiceren met burgers, en probeert een nieuwe dynamiek in het maatschappelijk debat te krijgen. Welke politicus is het meest creatief of vooruitstrevend op het gebied van de vernieuwing van het politieke bestel?
De genomineerden voor 2002 waren:
- Roger van Boxtel
- Marije van den Berg (www.leiden.pvda.n/log.php)
- Boris van der Ham (www.borisvanderham.nl)
- Loesewies van der Laan (www.vanderlaan.net)
- Marnix Norder
- Joop Wijn (www.joopwijn.nl)
Internet en de kunsten (net-art)
De verhouding tussen technologie en creativiteit is door de geschiedenis heen zeer vruchtbaar gebleken. Welke kunstenaar of groep kunstenaars heeft het afgelopen jaar met het meeste succes een kunstproject uitgevoerd waarbij internet wordt gebruikt of zelf onderwerp is. Ook overkoepelende organisaties kunnen voor hun stimulerende werk worden genomineerd.
De genomineerden voor 2002 waren:
|