Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 

PERSBERICHT

Overheid mijdt internet bij referenda-verzoeken

Zoetermeer, 7 september 2001

In het zojuist gepubliceerde Tijdelijk referendumbesluit (Staatsblad 2001 - 389) heeft de Nederlandse overheid de deuren voor internet dicht gehouden. Alleen Nederlanders in het buitenland mogen straks verzoeken voor een referendum indienen aan de hand van een formulier dat ze kunnen downloaden via internet. In Nederland geldt dat je gratis een origineel formulier toegezonden kunt krijgen. Uit het derde lid van artikel 7 volgt dat het kopiëren van formulieren die van de juiste benaming en het gemeentestempel zijn voorzien, is toegestaan; het bewerken ervan echter niet. Om die reden, zo meldt het besluit, "zullen de formulieren niet via Internet beschikbaar kunnen worden gesteld".

De overheid probeert steeds meer technologieneutraal te zijn in haar wetgeving. Hier toont de overheid echter weinig kennis van de actuele technische stand van zaken. Kopieertechnologie is allang niet meer gelijk te stellen aan de eerste facsimile-apparatuur van enkele decennia geleden. Met de eerste de beste scanner, een gratis tekenpakket en een laserprinter kan in minuten een niet van een kopie te onderscheiden bewerkte versie van zo'n formulier gemaakt worden. Internet is een uitermate betrouwbaar en gebruikersvriendelijk transportmedium, dat neutraal staat ten opzichte van de inhoud die over gepubliceerd of verzonden wordt. De overheid is dus onjuist bezig wanneer zij internet inherent gelijk stelt aan onbetrouwbaarheid en risico, terwijl dat risico niet hoger of lager is dan in de offline-wereld.

Het vrijgeven van download van formulieren via internet is zelfs in potentie veel betrouwbaarder dan de gedrukte versie, indien de internetversie wordt voorzien van een nummering. De overheid rechtvaardigt haar keuze voor de hier beschreven systematiek namelijk om te voorkomen dat met blanco formulieren handtekeningen worden verzameld, waarop naderhand de benaming van de aan een referendum onderworpen wet of besluit wordt ingevuld. In dat geval zou het mogelijk zijn de formulieren - bij het reeds behaald zijn van de drempel voor het definitieve verzoek - voor een eventueel volgend referendum te bewaren. Door een uniek nummer of een barcode op een gedownload formulier te plaatsen, kan worden bepaald of hetzelfde formulier over meerdere referenda-verzoeken gebruikt wordt. De overheid mag geen informatie verzamelen over wie een dergelijk formulier binnenhaalt op zijn computer, een dergelijk systeem mag alleen gebruikt worden om misbruik in bovenstaande zin tegen te gaan.

De overheid zou er verstandig aan doen om een webadres te plaatsen op het document, zodat mensen die aan de deur benaderd worden om een handtekening te zetten zelf kunnen controleren wat precies de rechtmatige inhoud van het formulier zou moeten zijn. Internet Society ziet voor overheid en burger meer voordelen dan nadelen met betrekking tot het gebruik van internet bij het aanvragen van referenda.

NB. Voor de visie van Internet Society op het houden van de feitelijke referenda (mede) via internet kunt u terecht bij het vorige maand gepubliceerde Internetwitboek 2002-2006, dat via de site van ISOC.nl te downloaden is.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie:

Abigail Hall, Internet Society Nederland
tel: +31 (0)79 3435790
fax: +31 (0)79 3435789
mail: abigail@staff.isoc.nl


Internet Society Nederland

Internet Society is een onafhankelijke vereniging van internetprofessionals met meer dan vijftigduizend leden in honderdzeventig landen. Ook in Nederland is een onderdeel van deze organisatie actief: Internet Society Nederland (ISOC.nl), dat zich gesteund weet door zo'n zestienhonderd leden en een brede doorsnee van bedrijfsleven, consumentenorganisaties, en publieke en ideële instellingen. De belangrijkste doelstelling van ISOC.nl is een open en betrouwbaar internet. Deze doelstelling realiseert zij onder andere door middel van projecten, onderzoeken, debatten en evenementen die bijdragen aan een alomtegenwoordig en duurzaam in de maatschappij ingebed internet. Ook levert ISOC.nl gevraagd en ongevraagd haar visie en commentaar op ontwikkelingen in de samenleving en de politiek waar die aan het internet raken.

Overzicht persberichten | Aanmelden voor perslijst ISOC.nl | Info voor de pers