Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 

PERSBERICHT

Geavanceerd internationaal educatief platform gaat live in Amsterdam

Gratis cursussen maar ook professionele omgeving voor docenten

Amsterdam/Den Haag, 3 september 2007

A.s. woensdag 5 september 2007 wordt aan de Universiteit van Amsterdam tegelijkertijd met vijf andere landen een uniek internationaal educatief platform gelanceerd: het SELF-platform. Dit nieuwe publicatieplatform is ontwikkeld door een internationaal team van non-profit organisaties, universiteiten en vrijwilligers.

Het unieke van het met EU-middelen gefinancieerde platform voor educatief materiaal is dat de gebruikers alle software waarvan gebruik wordt gemaakt tijdens de cursussen gratis en zonder beperkingen kunnen gebruiken - inclusief de software waarmee het platform zelf is opgezet. Dat kan door gebruik van zogenaamde Vrije Software, software die door de makers aan iedereen beschikbaar wordt gesteld om te gebruiken en te herschrijven. Inmiddels zijn er vele tienduizenden hoogwaardige softwaretoepassingen beschikbaar, zoals tekstverwerkingspakket OpenOffice.org, tekenpakket The Gimp en het besturingssysteem Linux.

De opzet van SELF heeft enerzijds parallellen met Wikipedia maar anderzijds stelt het professionele gebruikers in staat om hun eigen selectie van onderwijsmateriaal samen te stellen en toegespitste lessen te creeren in hun eigen taal en in professionele e-learningomgevingen. Het Platform wordt gelanceerd in de beta fase om de groeiende gemeenschap te betrekken bij het optimaliseren van het gebruik.

De officiele lancering vindt plaats tijdens een conferentie over Vrije Software in het onderwijs in Amsterdam, met onder meer sprekers als Professor Masayuki Ida (hoogleraar Computerwetenschappen aan de Aoyama Gakuin University, Japan), Jan-Willem Broekema (programma manager OSOSS) en Charles Macmillan (Europese Commissie). Tegelijkertijd worden zusterevenementen in Zweden, Bulgarije, Argentinie, Mexico en India georganiseerd. De Europese Commissie ondersteunt het SELF Project om het platform op te zetten en materialen te produceren.

Website SELF
Programma lanceringsbijeenkomst


Noot voor de redactie

U bent van harte uitgenodigd om de officiele lancering van het SELF Platform en de bijbehorende conferentie over Vrije Software in het onderwijs bij te wonen. Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag, 5 september 2007, 09:00 - 18:00 in de Doelenzaal (Universiteit van Amsterdam), Singel 425, Amsterdam. De lancering zelf is tussen 15:15 - 16:15. Een live stream zal worden aangekondigd op de website: http://selfproject.eu

Meer informatie:

Bezoek de projectwebsite: http://selfproject.eu

Afspraken voor interviews:

Hinde ten Berge
SELF Coördinator Nederland
hinde@staff.isoc.nl
06 2469 6560


Additionele informatie en logo

SELF staat voor: Science, Education, and Learning in Freedom.

Over Internet Society Nederland

Internet Society is een onafhankelijke vereniging van internetprofessionals met duizenden leden in honderdzeventig landen. Ook in Nederland is een onderdeel van deze organisatie actief: Internet Society Nederland (ISOC.nl), dat zich gesteund weet door enkele honderden leden en een brede doorsnee van bedrijfsleven, consumentenorganisaties, en publieke en ide�le instellingen. De belangrijkste doelstelling van ISOC.nl is een open en betrouwbaar internet. Deze doelstelling realiseert zij onder andere door middel van projecten, onderzoeken, debatten en evenementen die bijdragen aan een alomtegenwoordig en duurzaam in de maatschappij ingebed internet. Ook levert ISOC.nl gevraagd en ongevraagd haar visie.

Over Vrije Software en Open Source Software

De termen 'Vrije Software' en 'Open Source Software' verwijzen naar dezelfde soort software, nl. software die door de auteurs wordt gedistribueerd met de vrijheid om deze te gebruiken, te kopiëren, aan te passen en te verspreiden. Open Source verwijst naar de daarvoor benodigde 'open bron', de feitelijke taal waarin de software is geschreven. Makers van deze software stellen alle broncode beschikbaar voor de gebruiker van die software. Op die manier kunnen anderen de software verbeteren of aanpassen voor nieuwe doeleinden. Inmiddels zijn er vele duizenden open source-toepassingen die in kwaliteit en gebruiksgemak niet onderdoen voor betaalde toepassingen of daar zelfs superieur aan zijn - zoals Linux, Firefox, Open Office en The Gimp.