Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 

Download de presentaties:
Agenda
CasaNet
Tilburg ONderwijs Netwerk
Wireless Leiden
Almere Fiber Pilot
Rapport commissie Ten Heuvelhof
Mark Frequin

Breedband voor Beslissers

Door Dick Kalkman

Na de openingswoorden van ISOC en gemeente Zoetermeer werd de reeks van vier presentaties geopend door het succesvolle Casanet. Onder de bezielende leiding van Herman van Voorst realiseert het Twentse Casanet in hoog tempo een 100 Mbps netwerk tot in de woningen. Voortgekomen vanuit de woningbouworganisaties worden er goede voorzieningen zonder verplichte winkelnering in de arbeiderswijken gerealiseerd. Dit met een duidelijke visie op de toekomstige zorgbehoefte. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de communicatie met de klanten en het financiële beheer met een systeem van volledige zelffinanciering.

Jasper Koolhaas presenteerde het als kool groeiende Wireless Leiden. Extreem goedkoop, open, coöperatief en vooral met een hoge beschikbaarheid is de verassende opzet van dit succesvolle netwerk dat zich geleidelijk en zonder subsidie over Holland uitbreid. De succesformule is open standaarden, eenvoudige middelen, open communicatie en vooral het goed organiseren van alle vrijwilligers.

Ook branches kennen hun successen. Jan Nooijen liet het verbindende en vernieuwende TOWN zien. In detail werd ingegaan op het proces van realisatie en vooral op het omgaan met de diverse overheidsorganisaties. De soms negatieve invloed van een aantal ministeries werd niet onvermeld gelaten. Relatiemanagement, aandacht voor het besluitvormingsproces en het inbrengen van attractieve elementen in het netwerk waarborgen groei en gebruik. Groeistad Almere geeft met haar i-visie richting aan de breedbandontwikkelingen. Gerard Jansen legt uit hoe de technische ontwikkelingen en de ontwikkeling van de samenleving in elkaar grijpen. De succesformule is enerzijds gepaste overheidsinvesteringen en anderzijds een zorgvuldige ballancering van private en publieke partijen.

Marc Frequin ging in op de kritiek en probeerde de dilemma's van EZ en het spanningsveld tussen economische stimulatie en het omgaan met de commerciële belangen uit te leggen. Waardering was er voor de vele initiatieven, maar gewaarschuwd werd voor het vallen in de bekende bestuurlijke valkuilen. Als voorbeeld werd ingegaan op de appingedamse situatie en in welke richting het toekomstige EZ-beleid zich ontwikkelde.

Professor ten Heuvelhof ging in zijn voordracht uitgebreid in op de diverse bestuurlijke aspecten. Specifiek werd ingegaan op de diverse actoren en hun onderlinge afweging. Ook de sturingsinstrumenten en strategieën, voor realisatie en toepassing van breedband, werden in dialoog met de vele geïnteresseerde aanwezigen behandeld.

In de forumdiscussie kwamen direct de diverse strijdige politieke en commerciële belangen naar voren. Politici die, na het leergeld uit het verleden, echt lokaal economisch rendement willen halen uit de schaarse middelen, kabelbedrijven die gaan voor de uitnutting van de bestaande kabels, de vele bedrijven die graag gaan voor overheids-subsidies en -investeringen en ministeries die in het onderlinge, politieke, commerciële en economische spanningsveld moeten opereren. Twijfels en kritiek waren er over het rechtstreeks op landelijk niveau investeren in breedband voorzieningen en het economisch rendement hiervan. Kritisch was men over de goedbedoelde maar wat ongelukkige rol van VROM richting de woningbouworganisaties. Opvallend was dat de redenering en de schijnbaar tegenstrijdige stellingen van de diverse partijen vaak op een geheel verschillend tijdsperspectief waren gebaseerd, dit variërend tussen directe commerciële belangen en een maatschappelijk perspectief van tientallen jaren. Ook bleek dat de belangrijkste voortgang niet in de grote steden plaats vond maar in de middelgrote steden. Belangrijkste inzicht was dat een wat terughoudende sturing op Rijksniveau goed was en dat het, met bestuurlijke & juridische durf, op lokaalniveau gefaseerd glas en draadloos aanleggen in de praktijk goede resultaten kan opleveren.


Originele uitnodiging Breedband voor Beslissers

Op 6 oktober 2004 organiseert ISOC in samenwerking met ICT-Societeit Zoetermeer een interessante bijeenkomst over de stand van zaken op het gebied van breedbandinitiatieven in Nederland. Doel van de lezingen- en discussiemiddag is om de uiteenlopende rollen en gehanteerde modellen van verschillende pionierende gemeenten naast elkaar te zetten en te beoordelen op hun merites, en te kijken naar de bestuurlijke en juridische kaders waarin dit het beste kan gebeuren. Dit vanuit de visie dat de verglazing van de last/first mile een cruciale rol speelt in de verdere ontwikkeling van breedbandinternet in Nederland. Naast inhoudelijke presentaties van een aantal toonaangevende gemeenten (Tilburg, Enschede, Almere en Leiden) zal Mark Frequin (Directeur Generaal Telecommunicatie, Post en ICT van het Ministerie van Economische Zaken) ingaan op de vraag "Hoe dragen lokale initiatieven bij aan een Nederlandse toppositie op het terrein van breedbandontwikkeling in Europa"?. De commissie 'Breedband en marktordening' onder leiding van Prof. Mr. dr. E.F. ten Heuvelhof (hoogleraar TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam) zal op 6 oktober tijdens het congres een eerste presentatie geven van de bevindingen en aanbevelingen van haar rapport (meer over de commissie Ten Heuvelhof).

Aansluitend gaat een forum met bestuurders, deskundigen en belangengroeperingen (onder meer VNG, Kenniswijk, Ministerie van EZ, provincie Zuid-Holland, stichtingen Nederland Kennisland en Nederland Breedbandland en het Instituut voor Informatierecht met elkaar en met het publiek in discussie.

Achtergrond

In haar rapport 'Slim Graafwerk' van 2001 heeft de vereniging voor internetproffesionals en beleidsmakers Internet Society aangegeven op welke wijze zij meent dat de verglazing van de last/first mile in Nederland vorm kan krijgen. Inmiddels heeft de Rijksoverheid aangegeven deze verglazing niet te willen financieren. Ook is inmiddels duidelijk dat ook de Nederlandse telecommunicatie en kabelbedrijven deze mega-operatie niet (volledig) voor hun rekening gaan nemen. Een aantal gemeenten is wel actief aan de slag met het bepalen/invullen van hun rol in de verglazing. De VNG heeft met ondersteuning van ISOC de brochure breedband voor bestuurders uitgegeven als handreiking om het breedbandbeleid in gemeenten vorm te kunnen geven.

Lokatie:

De bijeenkomst wordt gehouden bij:

NH Hotel Zoetermeer
Danny Kayelaan, 20, Zoetermeer

Programma

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 6 oktober 2004 van 12.45 uur tot 18.30 uur.
(aankomst en registratie vanaf 12:30 uur, afsluiting met een borrel)

Aanmelden

U kunt zich via het registratieformulier aanmelden. ISOC-leden betalen 95 Euro toegang, voor overige deelnemers is de entree 150 euro (dit bedrag is indien gewenst inclusief een jaar lidmaatschap van ISOC.nl). U ontvangt vooraf een factuur, Deelnemers van wie op 6 oktober nog geen betaling is ontvangen kunnen aan de poort betalen of daar een eenmalige machtiging ter incasso tekenen.

Meer info: Breedband@events.isoc.nl

Gemeente Zoetermeer ICT Platform ZoetermeerInternet Society Nederland

 

 

 

 

Naar overzichtsagenda