Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 

W3C Benelux & ISOC.nl Masterclasses

Het logo van W3C BeneluxHet logo van ISOC.nl

Masterclass Bert Bos

Cascading Style Sheets

13 september 2012, Amsterdam

Op 13 september 2012 boden ISOC.nl en W3C Benelux een unieke kans voor iedereen die iets te maken heeft met vormgeving van webinhoud en webapps. In een masterclass met webpionier dr. Bert Bos, een van de geestelijke vaders van Cascading Style Sheets (ofwel CSS), kwamen alle ins en outs van deze vormgevingstaal aan bod. CSS vormt zonder twijfel een van de meest krachtige tools van de website-ontwerper. Inmiddels zijn we toe aan CSS3, en dat betekent veel nieuwe features. In een intensieve masterclass vertelde Bert Bos alles over de totstandkoming, de mogelijkheden en de plannen op het gebied van CSS3.

Zo biedt CSS 3 niet alleen een aantal interessante nieuwe vormgevingselementen maar ook faciliteiten op het gebied van deviceonafhankelijkheid. In de masterclass ging dr. Bos uitgebreid in op de belangrijkste vernieuwingen, zoals onder meer animaties, transformaties (2D en 3D), regions, exclusions en selectors in style sheets.

Bekijk de slides

Over de spreker

Cascading Style Sheet ? designing for the Web

Dr. Bert Bos wordt samen met de Noor Haakon Wium Lie als geestelijke vader van Cascading Style Sheets beschouwt. Hij promoveerde aan de Universiteit van Groningen als informaticus met een proefschrift over een grafische informatiebrowser. Al vanaf het vroege begin van het World Wide Web consortium werkt hij aan het vervolmaken van de CSS-specificaties, tegenwoordig vanuit het Franse INRIA - een van de drie wereldwijde W3C-hoofdkwartieren.

Naast CSS houdt hij zich bezig met XML en internationalisering. Hij schreef samen met Haakon Wium Lee het standaardwerk over CSS: "Cascading Style Sheets - designing for the Web".

CSS3

De CSS werkgroep van W3C werkt aan een groot aantal uitbreidingen voor CSS. De nieuwe mogelijkheden van HTML ("HTML5") vragen om bijpassende stijlen, met name omdat HTML en CSS steeds meer worden gebruikt in complexe grafische interfaces voor Web- applicaties. Maar CSS wordt tegenwoordig ook gebruikt voor boeken en tijdschriften, en in het bijzonder voor e-books, bijvoorbeeld binnen het EPUB-formaat. De oude "floats" en tabellen werken goed voor documenten met één kolom tekst, maar een interface of een tijdschrift met een ingewikkeld bladschema heeft meer nodig. De nieuwe CSS modules zoals flexbox, shapes, regions, grid en grid templates proberen daar een antwoord op te geven. De multicol-module is zelfs al gereed. Typografen zullen ook blij zijn met de nieuwe, gedetailleerde lettertypes, regelafstanden, afbreekregels, enz.

Sponsors


CWI
5apps

Ook sponsoren?

Lokatie

De bijeenkomst vond plaats bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica op het Science Park in Amsterdam van 13.30 uur tot 17.00 uur.


Kijk ook naar de andere masterclasses in seizoen 2012/2013, onder meer Bert Bos (FR, W3C), Michael Smith (JP, W3C), Fred Baker (USA, CISCO) en Julian Harty (UK, ex-Google, ex-Ebay).