Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC 

ISOC Internet Innovatie Award

Algemeen | Reglement | Vorige editie | Iemand nomineren

ISOC.nl Internet Innovatie Award 2015

Met de ISOC.nl Innovatie Award wil Internet Society Nederland vernieuwende en belangwekkende initiatieven rondom internet de erkenning geven die ze verdienen. Innovaties, die een stimulans betekenen voor de groei van en kennis over het internet. De prijs wordt uitgereikt aan personen, instellingen of initiatieven en is een teken van grote maatschappelijke waardering voor prestaties ter verbetering van het internet en het gebruik ervan.

Tijdens de Internetnieuwjaarsbijeenkomst 2015 in Amsterdam werd NetAidKit uitgeroepen tot winnaar van de ISOC.nl Internet Innovatie Award 2015. Bij het gebruik van internet buitenshuis zijn mensen vaak veel kwetsbaarder dan ze denken. Het nemen van tegenmaatregelen (zoals het gebruik van tunnels en dynamische MAC-adressen) is relatief complex, en op veel apparatuur zoals smartphones van Apple of Android-devices bijna onmogelijk. NetAidKit wil een simpel en goedkoop (open source/open hardware) apparaatje bieden dat als buffer functioneert en de complexiteit afvangt - en zo kwetsbare gebruikers zoals journalisten en mensenrechtenactivisten afschermt en beschermt.

Cartoon Netaidkit: man ligt ernstig gewond in slagveld, en wordt verpleegt door een hospik met een first aid kit. Achter hem staan journalisten met een NetAidKit en laptops het nieuws veilig te verslaan.

Uit handen van juryvoorzitter Jan Andries Wolthuis ontvingen Menso Heus (Internet Protection Lab/Free Press Unlimited) en Melanie Rieback (Radically Open Security) de prijs.

Twee andere projecten ontvingen een eervolle vermelding: de Nationale anti-DDoS Wasstraat, een niet-commerciele bundeling van krachten voor opvangen DDoS-aanvallen opgezet door NBIP, en Indiehosters, een jong maar veelbelovend hostersinitiatief dat streeft naar empowerment van eindgebruikers.

Alle genomineerden van 2015

Jury

  • ir. Adrian Georgescu (AG Projects)
  • Armando Voets (Ziggo)
  • Jan Andries Wolthuis (BZK)
  • Prof. dr. Lynda Hardman (CWI)
  • Monique van Dusseldorp (freelance conference curator/moderator)
  • Nat Muller (Art Curator & Critic)
  • Ulrich Mans (Peace Informatics Lab, Universiteit Leiden)

Internet Society Nederland etaleert met de ISOC.nl Internet Innovatie Award samen met u de beste innovaties op internetgebied uit het afgelopen jaar.