Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 
Michiel Leenaars

Stuff Michiel Leenaars has written

Ga naar het overzicht  | homepage

DE VERRE TOEKOMST - OVER VIJF JAAR

Toen de handbijl net uitgevonden was, en er werd aan iemand gevraagd hoe hij dacht dat de toekomst er over vijf jaar uit zou zien, was het antwoord waarschijnlijk dat over vijf jaar iedereen overal met een handbijl zou lopen. Die handbijlen zouden bovendien ook nog eens veel kleiner en lichter zijn, goedkoper zijn en langer meegaan. Een visionaire sjamaan had het dan nog in delirium over mobiele handbijlen waar je in kon praten, zodat mensen op afstand je konden horen. Het is moeilijk om voorbij de waan van de dag te kijken, en iedere voorspelling is afhankelijk van alle andere dingen die in de wereld gebeuren. Als je iemand vorig jaar had gezegd dat er serieus sprake van was om het hele postbestel af te schaffen uit veiligheidsoverwegingen, dan was je waarschijnlijk niet geloofd. En als je een Europeaan tijdens de hertelling van de stemmen in Florida had proberen wijs te maken dat Bush jr. binnen een paar maanden de populairste president van de VS aller tijden zou zijn, was complete minachting je terechte deel geworden (ik heb er nu nog steeds aanzienlijke moeite mee). De gevolgen van een vliegtuigaanslag op bijvoorbeeld het privacy-debat zijn zeer verregaand en moeilijk te voorspellen. En atavismen als het moderne toetsenbord (dat volledig is geoptimaliseerd op de inmiddels allang verdwenen techniek van de negentiende-eeuwse schrijfmachine) blijken verbazend goed in overleven, in weerwil van allerlei betere technologieën.

Met het geschetste hoge afbrandrisico wil ik toch wel een voorschot nemen op de toekomst. De mensheid is tenslotte een trage massa van zes miljard mensen, en de collectieve beweging van die groep is wat beter de toekomst in te denken. Nu hoort u graag dingen als: over vijf jaar kunnen computers aan de hand van filmbeelden en kunstmatige intelligentie een volledig eidetisch multimediaal landschap scheppen (ofwel: je kunt fotorealistisch rondzwerven in je favoriete film, en met de personages doorgaan op de scenes die je leuk vindt). Nog een: toegepaste hygiënische algorithmes in de door ons huis lopende Dyson-stofzuiger zorgen ervoor dat ons huis schoon genoeg is om in te wonen en normaal genoeg om niet meteen allergische aanvallen te krijgen als we buiten de deur komen. Er zijn persoonlijke zoekmachines die hun weg in al je sensorische impressies kunnen vinden, zodat je een compleet backupgeheugen bij je hebt (in hoeverre dat dan een eigen persoonlijkheid wordt is nog een interessant filosofisch debat). De link naar een groot internationaal netwerk van aan elkaar gekoppelde impressies - nog voorbij het semantische web - is al helemaal toekomstmuziek.

Maar over vijf jaar doen we volgens mij grosso modo hetzelfde wat we nu doen. De vooruitgang zal dus prozaïscher zijn: de desktopcomputer is vervangen door iets wat het gewoon zonder te booten doet - een soort turbo-handheld (je oude computer op zolder zou het sowieso niet eens meer doen als je hem aanzet, want de licentie voor XP is al twee jaar verlopen en inmiddels is de prijs voor verlenging tien keer zo duur geworden als een nieuw FreeBSD-systeem). En natuurlijk zijn we over vijf jaar al een heel eind op weg met de verglazing van de internetinfrastructuur, zodat thuiswerken niet in de weg staat van persoonlijk contact met collega's en die legale DiVx-kopie van de vierde Harry Potter-film in seconden op mijn MP7-speler staat. De telecombedrijven hebben inmiddels een kwart van hun UMTS-offerande af moeten schrijven, en het kabinet na-paars-II krabt zich op het hoofd hoe ze om moeten gaan met de crisis rondom Jomanda en Maxima. Ik ga me dus maar geen zorgen maken over wat ik de komende jaren allemaal nog moet doen om mijn bijdrage aan de mensheid te leveren, want over vijf jaar is het nog tijd genoeg.