Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC 
Michiel Leenaars

Stuff Michiel Leenaars has written

Ga naar het overzicht  | homepage

Wij willen Wikileaks

Webwereld, 13 augustus 2010

Afgelopen week bracht het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een handreiking uit over het gebruik van wifi-netwerken. Een wat voorzichtig stukje werk, dat feitelijk zegt: als je netwerk open staat, staat het open voor iedereeni tnzij je duidelijk maakt dat dat niet het geval is. Als je maatregelen neemt om je netwerk af te schermen ('encryptie aanzetten), dan is het niet toegestaan om die maatregelen te doorbreken - hoe zwak die beveiliging ook is. In een drukke omgeving als een stad is het voor iedereen beter als er geen 28 wifi-netwerken elkaar lopen te zieken - je hebt meer last van een buurman die niet op je netwerk zit, dan iemand die gratis meelift.

Zelf heb ik mijn wifi-netwerk - als ik het heb aanstaan - gewoon open staan. Om allerlei redenen lijkt me dat het beste, al is et alleen maar om jezelf te dwingen je netwerkverkeer wel goed af te schermen. Er loopt een petitie om alle Nederlandse overheidsgebouwen voorzien van gratis wifi - niet iedereen kan tenslotte een kostbaar data-abonnement betalen. Eigenlijk zou ik het liefst heel Nederland permanent open hebben staan, maar daarvoor moeten we eerst nog wat zaken met spam regelen. Of op wifi gewoon poort 25 eruit filteren.

Maar dat stuit vast weer op bezwaren uit het buitenland, zoals alles wat een beetje verlicht is - denk aan het legaliseren van drugs, gelijke rechten voor polygamen of humane abortus- en euthanasiewetgeving. En het is niet alsof Nederland dan een schurkenstaat is, ook al denkt Obama dat misschien nog steeds. Het wifinetwerk waarop je zit vertelt natuurlijk van alles over je. Mocht je ooit het idee hebben gehad dat je met een laptop en een open access punt midden in de stad anoniem kunt zijn, raad ik je aan deze geo- oneliner eens te proberen.

Geoprivacy is het nieuwe bankgeheim, en hackers de nieuwe bankiers. Geen wonder dat een site als Wikileaks zo'n paranoide beleid heeft over waar data zich bevind (voor de niet-kenners: zij hebben een geweldige cloudstructuur waarin data nooit gehuisvest wordt in het land waar het gelekt is.) Dat is het mediadistributienetwerk van de toekomst (hoewel: noem nooit een technologiebedrijf een mediabedrijf), waarin primeurs en juridisch claims hand in hand gaan. Misschien moeten we proberen om Wikileaks naar Nederland te halen - wij staan tenslotte bekend om Hansje Brinker, die zijn vingertje in de dijk stopt. Nederland kan vervolgens alle shocklogs van de wereld gaan hosten.

Want natuurlijk klinkt het heel zielig, maar informatie die je deelt met drie miljoen mensen is natuurlijk nooit een geheim. Daar hebben we zelf ervaring mee met het EPD, het CIOT en onze vingerafdrukdatabase, waar geheel volgens plan 15.9 miljoen Nederlanders en 6.584 miljoen buitenlanders besloten toegang toe hadden - tot het echt niet meer kon. Of met het geheime plan van een aantal Limburgse kamerleden en anderhalf miljoen Limburgers om als eerste daad van een nieuw kabinet die provincie af te scheiden van ons land en in orbit te brengen rond de planeet, door alle mijngangen door te trekken tot onder de hele grondgebied.

Ik stel voor dat we met IJsland onderhandelen over een transfer van Wikileaks als compensatie voor het Icesave. Wij willen tenslotte het belangrijkste internetknooppunt van de wereld zijn, en Wikileaks is absolute wereldklasse. En om het nog eens te herhalen: Geoprivacy is het nieuwe bankgeheim, en hackers de nieuwe bankiers. We regelen met de FIFA dat ze volledige netanonimiteit eisen in het kader van het Nederlandse bid voor het huistvesten van het WK-voetbal - daar moet toch aparte wetgeving voor komen en zo zo hoeven we de Nederlandse politiek niet lastig te vallen. We claimen naar het buitenland dat het de schuld is van het gebrek aan coalitie, behalve richting de VS. Die hebben tenslotte toch al een Tulip Invasion Act om Naomi Campbell te kunnen komen bevrijden als ze voor meineed wordt vastgezet. Richting de VS geven we gewoon de schuld aan Studio 100 - daar is het onderscheid tussen Hollywood en werkelijkheid tenslotte zelf ook een vorm van fictie.