Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 
Michiel Leenaars

Stuff Michiel Leenaars has written

Ga naar het overzicht  | homepage

Buitenland

IT's Business, RTL5, 5/5/2002

Ik heb altijd moeite met te begrijpen wat het buitenland nu eigenlijk is. Op iedere definitie die je redelijkerwijs kunt vinden, is wel weer wat af te dingen. Heb je het over recht, dan gooien de Benelux, EU en de Verenigde Naties de boel in de war. Heb je het over taal, dan hebben Friesland en Vlaanderen stuivertje gewisseld. Heb je het over cultuur, dan zitten Van den Ende en Jan Smit in de weg (want volgens mij is er sprake van gedeeld leed als iemand weet dat bij ons bij Big Brother in 1999 ene 'Ruudje' zat). Ons koningshuis ontleend haar titels aan allerlei regio's in het buitenland, en laat wat Nederlands is wijselijk weg - en haalt haar nieuwe leden werkelijk overal ter wereld vandaan behalve uit eigen land.

Misschien is het een gewogen gemiddelde van een aantal zaken, of heeft het iets met belastingen te maken. Laten we het buitenland het land van onbegrensde mogelijkheden noemen. Als je namelijk naar het buitenland gaat, is er maar een grens die er toe doet: de Nederlandse. Daarom is het conceptueel tegenwoordig wel eens lastig dat ze eigenlijk alleen nog op vliegvelden en in de instapstations van de Eurostar controleren wie je bent. Zelfs belastingvluchtelingen - voor het schrikregime van solidariteit en zorg in Nederland op de vlucht - raken wel eens confuus. De meeste vluchtelingen kunnen gelukkig in de regio worden opgevangen (België, Luxemburg), anders zou het probleem internationaal niet zo goed uit de pers gehouden kunnen worden.

In Amerika doen ze dat veel beter, omgaan met het buitenland. Het buitenland is dat stuk van Amerika waar ze niet mee mogen stemmen, maar waar je gewoon met dollars kunt betalen, op TV naar Oprah kunt kijken en in je eigen taal een colaatje kunt bestellen. Dat maakt het marktbeeld ook heel eenvoudig. Niet dat men geen rekening wil houden met die andere 96% van de wereldbevolking (want zo goed is Amerika, dat wij denken dat ze véééél groter zijn dan eigenlijk het geval is), maar men houdt het simpel. Een voorbeeldje:

[ET]
- E.T. Phone Home
[AT&T]
- Tri-band toestelletje dan maar?

Onze merites op het gebied van ICT in het buitenland zijn niet echt groot. Philips bezit de helft van de rechten van de GSM-codec, en heeft de compactdisc mee uitgevonden. Edsger Dijkstra heeft SPF bedacht (wetenschap die aan de basis stond van het moderne routing), en Dick Grune gaf CVS gratis aan de wereld. Maar verder zijn we een land van 'early adopters', vroeg om iets te onderkennen maar te laat om er zelf iets mee te kunnen doen. We doen wel aan high-tech, maar dan bijvoorbeeld in de chemie, biotechnologie of de pharmaceutische industrie. Bedrijven als Inforay en Baan waren gedoemd om te mislukken. Alleen Fasttrack (van onder meer Kazaa) is succesvol, maar krijgt dan ook meteen de halve juridische wereld achter zich aan. Misschien is er gewoon wel te veel buitenland voor Nederlanders om goed te kunnen overzien. Of moeten we gewoon geduld hebben, en wachten tot we gewoon een keer geluk hebben.