Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC



 
Michiel Leenaars

Stuff Michiel Leenaars has written

Ga naar het overzicht  | homepage

(Niet zo) content?

IT's Business, RTL5, 2/2/2003

Een website was vroeger (begin jaren '90) niet meer dan een stuk harde schijf waar losse documenten en iets later ook plaatjes op stonden. Al snel kwam men erachter dat veel van de informatie in die documenten (zoals bijvoorbeeld de navigatie, logo's en andere zaken) behoorlijk vaak herhaald werden. Dat is niet handig, en er werden webservers met ingebouwde automatische headers en footers bedacht. Dat was de eerste stap op weg naar content management systemen (CMS) zoals we ze nu kennen.

Later moesten websites 'interactief' en 'actueel' (op iedere pagina dezelfde nieuwtjes van de homepage in de kantlijn herhalen) worden, waardoor er ineens een hausse aan sites met databasekoppelingen ontstond. De informatie moest natuurlijk in die database komen via een CMS. Nog even later moest iedere willekeurige invallende medewerker van de interne post of het bedrijfsrestaurant via internet een kant en klaar Office-document met opmaak kunnen inladen. En daar begon het gedonder: content management systemen zoals we die nu overal tegenkomen zijn vaak te simpel en nogal deterministisch van opzet. Alle pagina's hebben dezelfde dode structuur, navigeren doe je vooral (of eigenlijk alleen) vanaf de homepage. Daar verschijnen de nieuwtjes die de secretaresse erop zet, en die hebben weinig tot niets te maken met informatie die ooit al eerder is verschenen op die site. Het is als een omgevallen boekenkast waar vooraan op de grond een paar boeken weer rechtop naast elkaar zijn gezet. En je moet vooral niets willen veranderen in de structuur van de site, want de meeste content managementsystemen zijn zelf nauwelijks te managen.

Bij veel mensen die ooit met het onderhoud van websites te maken gehad, heeft het woord 'Content management' dan ook een wat negatieve bijklank: een duur, onvriendelijk en inflexibel systeem dat ze van boven wordt opgelegd. Een lelijk ontworpen setje webformulieren dat weinig recht doet aan de mooie dingen die mensen willen maken. Met het voortschrijden van de technologie wordt het gelukkig allemaal wel wat prettiger. Met de komst van onder meer XML en CSS kunnen we überhaupt met veel minder moeite sites maken, dus ook op semi-automatische wijze. En het goed gebruik van een CMS scheelt soms echt heel veel werk.

Een ding valt me echter op. Content management en informatiemanagement (een ander modewoord voor weten wat je weet, en informatie aan elkaar koppelen) worden vreemd genoeg eigenlijk nooit samengebracht. Content management is iets voor techneuten, en gewone gebruikers schikken zich erin. Informatiemanagement is iets voor de directie, en is alleen maar overhead. De combinatie van de twee zou erg vruchtbaar zijn, maar nu zijn het nog gescheiden werelden. Het wachten is op een nieuwe golf van tools die voldoende gebruiksgemak en flexibiliteit bieden om die belofte waar te maken.